Analgetska efikasnost i bezbednost četiri različita protokola anestezije/postoperativne analgezije kod pacijenata nakon aloartroplastike kuka - Kendrišić, Mirjana L; Šurbatović, Maja; Djordjević, Dragan; Trifunović, Bratislav; Jevdjić, Jasna (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/ Cilj. Zamena totalne proteze kuka može prouzrokovati značajne bolove nakon operacije, kako zbog hirurške traume kosti i prisustva implanta, tako i zbog oštećenja mekih tkiva i živaca. Metode postoperativne analgezije koje uključuju neku od tehnika regionalne anestezije imaju mnogobrojne prednosti u odnosu na intravensku primenu morfina postoperativno. Međutim, u skorije vreme su objavljeni mnogobrojni neželjeni efekti i komplikacije kontinuirane epiduralne analgezije. Cilj ove prospektivne, randomizovane studije bio je da se utvrdi da li kontinuirani blok lumbalnog pleksusa predstavlja sigurnu i efikasnu alternativu za postoperativnu analgeziju u poređenju sa epiduralnom analgezijom i pacijent kontrolisanom analgezijom (PKA) morfinom kod aloartroplastike kuka. Metode. U ovu prospektivnu studiju bilo je uključeno 60 pacijenata, predviđenih za aloartroplastiku kuka. Pacijenti su bili raspoređeni u četiri grupe: grupa centralni neuroblok – epidural (CNB), grupa periferni neuroblok – blok lumbalnog pleksusa (PNB), grupa spinalna anestezija – PKA morfin (SAM), i opšta anestezija – PKA morfin (OAM). Kvalitet analgezije i učestalost neželjenih efekata (hipotenzije, muke, povraćanja, retencije urina) praćeni su u svim grupama 4 h, 12 h i 24 h nakon operacije. Jačina bola procenjivana je pomoću vizuelne analogne skale (VAS), tokom mirovanja i pri pokretima. Rezultati. Ovo istraživanje pokazalo je da se primenom kontinuiranog bloka lumbalnog pleksusa obezbeđuje efikasna analgezija u mirovanju i pri pokretima tokom 24 h nakon aloartroplastike kuka. Jačina postoperativnog bola varirala je značajno među grupama 4 h nakon operacije (F = 21,827; p < 0,01), 12 h nakon operacije (F = 41,925; p < 0,01) kao i nakon 24 h (F = 33,768; p < 0,01), sa najvećim zabeleženim skorom ≥ 3 u grupi OAM. Pacijenti iz grupe PNB imali su zadovoljavajuću analgeziju, sličnu pacijentima iz CNB grupe. Incidencija muke bila je značajno niža u PNB grupi 12 h nakon operacije (χ2 = 9,712; p < 0,01). Incidencija retencije urina značajno se razlikovala 12 h nakon operacije i pojavljivala se jedino u grupi CNB, sa učestalošću od 33,3% (χ 2 = 16,365; p < 0,01). Nije bilo statistički značajnih razlika u učestalosti hipotenzije u ispitivanim grupama. Zaključak. Postoperativna analgezija nakon aloartroplastike kuka kontinuiranom blokadom lumbalnog pleksusa obezbeđuje zadovoljavajuću analgeziju sa malim brojem neželjenih efekata, u poređenju sa epiduralnom analgezijom i parenteralnom primenom opioida.
Keywords: arthroplasty; replacement; hip||; ||artroplastika kuka; pain; postoperative||; ||bol; postoperativni; nerve block||; ||blokada živca; lumbosacral plexus||; ||lumbosakralni predeo; analgesia||; ||analgezija; methods||; ||metode; analgesia; epidural||; epiduralna; pain measurement||; merenje