Procena uticaja hipoglikemije i indeksa telesne mase na kvalitet života kod obolelih od šećerne bolesti tipa 2 - Cvetanović, Goran Z; Stojiljković, Marija; Miljković, Mirjana (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Noviji podaci sugerišu da gojazne osobe sa dijabetesom tip 2 (DMT2) češće imaju lošiju kontrolu glikemije i češće komplikacije poput neuropatije, kao i višu stopu mortaliteta u odnosu na obolele od dijabetesa sa normalnom telesnom masom. Cilj istraživanja bio je da se utvrdi učestalost hipoglikemijskih epizoda, odredi vrednost indeksa telesne mase (ITM) i proceni njihov uticaj na kvalitet života (QL) kod obolelih od DMT2 korišćenjem upitnika EuroQoL-EQ 5-dimensional (EQ-5D) nakon korekcije za starost, trajanje dijabetesa melitusa i prisustvo kasnih komplikacija bolesti. Metode. Ovom kliničko-epidemiolo-škom studijom preseka obuhvaćena su 269 uzastopno selektovana bolesnika oba pola, sa postavljenom dijagnozom DMT2 trajanja dužeg od jedne godine. Standardizovana verzija upitnika EQ-5D trećeg nivoa – EQ-5D-3L na srpskom jeziku i EQ vizuelna analogna skala (EQ-VAS) korišćeni su za procenu kvaliteta života u vezi sa zdravljem. Rezultati. Prosečna starost ispitanika iznosila je 65,1 ± 9,3 godina. Hipoglikemija je zabeležena kod 71%, gojaznost kod 43.9% i hronične komplikacije kod 88.8% isptanika. Polovina bolesnika nije dostigla ciljne vrednosti glikoziliranog hemoglobina (HbA1c) (HbA1c
Keywords: diabetes mellitus; type 2||; ||dijabetes melitus; insulin-nezavisni; quality of life||; ||kvalitet života; hypoglycemia||; ||hipoglikemija; body mass index||; ||telesna masa; indeks