Izračunavanje elektromagnetnog polja mobilnog telefona unutar hipofize na modelu glave deteta - Stanković, Vladimir B; Jovanović, Dejan; Krstić, Dejan; Marković, Vera; Dunjić, Momir (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Mobilni telefon je izvor elektromagnetnog zračenja u blizini glave i zbog toga njegova preterana upotreba može prouzrokovati štetne efekte osobito kod mlađe populacije. Cilj ovog rada bio je da istraži uticaj električnog polja mobilnog telefona kao izvora elektromagnetnog zračenja na hipofizu deteta. Metode. U cilju dobijanja što tačnijih rezultata napravljen je realan 3D model glave deteta čije dimenzije odgovaraju dimenzijama deteta od 7 godina. Određena je raspodela električnog polja unutar modela glave deteta i vrednosti specifične količine apsorbovane energije Specific Absorption Rate (SAR) u predelu hipofize. Ovo istraživanje izvršeno je za frekvencije od 900 MHz, 1 800 MHz i 2 100 MHz kao najčešće korišćene frekvencije u mobilnom komunikacionom sistemu. Posebna pažnja bila je posvećena vrednosti električnog polja i vrednosti SAR u hipofizi. Za sve pomenute frekvencije proračunat je usrednjeni SAR za 10 g i 1 g tkiva. Raspodela električnog polja i vrednosti usrednjenog SAR za 10 g i 1 g dobijene su korišćenjem numeričkog metoda koji je zasnovan na tehnici konačnih integrala (FIT). Rezultati. Najveća vrednost električnog polja u hipofizi bila je na frekvenciji od 900 MHz zbog veće dubine prodiranja. Za frekvencije od 1 800 MHz i 2 100 MHz vrednosti električnog polja u hipofizi bile su manje. Vrednosti SAR u hipofizi su se smanjivale kako je frekvencija rasla što je direktna posledica manje dubine prodiranja. Zaključak. Vrednosti električnog polja koje su posledica zračenja mobilnog telefona veće su od maksimalnih graničnih vrednosti koje su propisane standardima. Velike vrednosti električnog polja nisu samo u okolini telefona, već i u organima i tkivima ljudske glave. Posebnu pažnju treba obratiti na izlaganje dece zračenju mobilnih telefona. Manje dimenzije dečije glave kao i manja debljina tkiva i organa za posledicu ima veću dubinu prodiranja elektromagnetnih talasa.
Keywords: cellular phone||; ||mobilni telefon; electromagnetic fields||; ||elektromagnetna polja; child||; ||deca; models; theoretical||; ||modeli; teorijski; pituitary hormones||; ||hipofiza; hormoni