Korelacija između vidne oštrine, spoljašnje granične membrane i fotoreceptora kod bolesnika sa neovaskularnom senilnom degeneracijom žute mrlje lečenih bevacizumabom - Ristić, Dragana V; Vukosavljević, Miroslav; Kontić, Marko; Ristić, Petar; Bokonjić, Dubravko; Janićijević-Petrović, Mirjana; Adžić Zečević, Antoaneta; Janićijević, Katarina (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Integritet spoljašnjih struktura mrežnjače, primarno sloja fotoreceptora, važan je zbog njihove direktne povezanosti sa oštrinom vida. Cilj rada bio je da se ispita povezanost između najbolje korigovane vidne oštrine, fovealnih fotoreceptora i spoljašnje granične membrane kod bolesnika sa neovaskularnom senilnom degeneracijom žute mrlje nakon lečenja bevacizumabom, kao i odnos navedenih parametara sa različitim tipovima neovaskularne membrane klasifikovane metodom fluoresceinske angiografije. Metode. Istraživanjem su obuhvaćena 82 bolesnika sa neovaskularnom senilnom degeneracijom žute mrlje lečena intravitealnom primenom bevacizumaba. Svim ispitanicima urađen je osnovni oftalmološki pregled, fluoresceinska angiografija i optička koherentna tomografija. Na osnovu nalaza fluoresceinske angiografije svi bolesnici podeljeni su u dve osnovne grupe, tip I (okultna i minimalno klasična) i tip II (klasična i predominantno klasična) horoidalne neovaskularne membrane. Pomoću optičke koherentne tomografije defisano je prisustvo ili odsustvo fotoreceptora i spoljašnje granične membrane. Rezultati. Prosečna najbolje korigovana vidna oštrina značajno se popravila po završetku lečenja u obe grupe (p
Keywords: retina||; ||retina; macular degeneration||; ||žuta mrlja; degeneracija; neovascularization; pathologic||; ||neovaskularizacija; patološka; bevacizumab||; ||bevacizumab; tomography; optical coherence||; ||tomografija; optička; koherentna; fluorescein angiography||; ||angiografija; fluoresceinska