Kapnogram sa “uzdignutim repom”: uloga izmenjene kapnografske krivulje u otkrivanju poremećaja funkcionisanja anesteziološke opreme - Mihailović, Stevan Zoran (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Kapnografija predstavlja standardni uređaj za monitoring tokom perioperativnog perioda, koji može biti od neprocenjivog značaja u otkrivanju problema u funkcionisanju anesteziološke opreme. Prikaz slučaja. Atipičan oblik kapnograma sa “uzdignutim repom” zabeležen je tokom rutinske operacije. Prikazano je detaljno fiziko-matematičko i grafičko objašnjenje ovog kompleksnog kapnografskog oblika, zajedno sa analizom mogućih diferencijalnih dijagnoza i kliničkim značajem za svakodnevnu praksu. Zaključak. Oblik kapnograma sa “uzdignutim repom” omogućava ranu dijagnozu i rešavanje problema pukotina u sistemu za uzorkovanje izdahnutog gasa, pre nego što dovedu do daljih neadekvatnih postupaka. Detaljno razumevanje fizike i fiziologije nastanka kapnografske krivulje značajno je za uspešnu analizu kapnografskih talasa, za ranu detekciju kvara anesteziološke opreme i za bezbednu kliničku praksu.
Keywords: capnography||; ||kapnografija; monitoring; intraoperative||; ||fiziološke funkcije; intraoperativno praćenje; equipment and supplies||; ||oprema i pribor; equipment failure||; ||oprema; malfunkcija; physics||; ||fizika; physiology||; ||fiziologija