Eklampsija komplikovana cerebralnom hemoragijom, jatrogenim hipofaringealnim edemom i hematomom - Kutlešić, Marija; Mostić-Ilić, Tatjana; Kutlešić, Ranko (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Eklampsija, teška komplikacija preeklampsije, i sama može imati komplikacije; intrakranijalna hemoragija je jedna od najozbiljnijih. Carski rez je dodatni faktor rizika. Prikaz bolesnika. Prikazali smo dvadesetdvogodišnju prvorotku, u 38. nedelji trudnoće, kod koje je, nakon iznenadne pojave glavobolje, unutar jednog sata došlo do razvoja eklampsije. Urađen je hitan carski rez. Pacijentkinja je intubirana nakon više pokušaja. Zbog izraženog traumatskog edema i hematoma hipofarinksa i jezika, po završetku operacije ekstubacija je bila nemoguća; ostala je intubirana, sedirana, na mehaničkoj ventilaciji, uz antiedematoznu, antikonvulzivnu i antihipertenzivnu terapiju. Trećeg postoperativnog dana načinjena je traheostoma. Šestog dana pacijentkinja se požalila na glavobolju i smetnje vida. Utvrđena je levostrana hemipareza. Multislajsnom kompjuterizovanom tomografijom utvrđena je intrakranijalna hemoragija. Tek po zatvaranju traheostome, jedanaestog dana, arterijski pritisak se normalizovao i glavobolja je prestala. Četiri dana kasnije otpuštena je sa Klinike u poboljšanom opštem stanju. Zaključak. Da bismo predupredili iznenadni nastanak teških komplikacija preeklampsije/ eklampsije, potrebno je tragati za suptilnijim znacima bolesti, obaviti brzu neurološku dijagnostiku, agresivno lečiti hipertenziju i pripremiti strategiju za slučajeve otežane intubacije.
Keywords: eclampsia||; ||eklampsija; intubation; intratracheal||; ||intubacija; endotrahejna; treatment outcome||; ||lečenje; ishod; intracranial hemorrhages||; ||krvarenje; intrakranijalno; iatrogenic disease||; ||jatrogena bolest