Naše iskustvo u lečenju botulizma - Ranković, Aleksandar; Vrbić, Miodrag; Jovanović, Maja; Popović Dragonjić, Lidija; Nedin Ranković, Gorana (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Botulizam predstavlja neurointoksikaciju izazivanu toksinom koji luči Clostridium botulinum. Zbog visoke toksičnosti i smrtnosti, ovaj otrov se može koristiti kao biološko oružje. Prikaz bolesnika. Prikazano je šest bolesnika, srednje starosti 28,8 godina, koji su konzumirali konzervisanu hranu i kod kojih je dijagnoza postavljena na osnovu tipične kliničke slike. Najčešći simptomi, prisutni kod svih bolesnika bili su: zamagljen vid, dupla slika (diplopija), suva usta i opstipacija. Najduže lečenje primenjeno je kod bolesnika kod kojeg je bolest prepoznata tek posle 23 dana i koji nije primio serum antibotulinum. Svi bolesnici su primili antibiotike, a četvoro je primilo antitoksin. Neostigmin i klistir su korišćeni za lečenje poremećaja pokretljivosti creva i opstipacije. Zaključak. Dijagnoza botulizma bila je postavljena se na osnovu afebrilnosti, očuvanog stanja svesti, duple slike, suvih usta i podataka o konzumiranju sumnjive hrane. Polivalentni antibotulinski serum treba da se primeni što pre, jer smanjuje pojavu komplikacija, dužinu bolničkog lečenja i stopu smrtnosti.
Keywords: botulism||; ||botulizam; decontamination||; ||dekontaminacija; botulinum antitoxin||; ||botulin; antitoksin; treatment outcome||; ||lečenje; ishod; bioterrorism||; ||bioterorizam