Zbrinjavanje politraumatizovanog bolesnika sa torakalnim kapkom - Milošević, Bojan; Milisavljević, Slobodan; Dončić, Nikola; Arsenijević, Miloš; Mrvić, Stanko; Stojković, Dragan; Marić, Nebojša; Spasić, Marko (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Zbrinjavanje politraumatizovanog bolesnika je problem kome se mora pristupiti multidisciplinarno u cilju dobijanja najboljeg mogućeg ishoda. Cilj rada bio je da prikaže lečenje bolesnika sa životno ugrožavajućom politraumom, personalizovanim pristupom u lečenju sa uspešnim ishodom posle neadekvatnog inicijalnog lečenja. Prikaz slučaja. Prikazan je slučaj mladog politraumatizovanog  bolesnika koji je povrede zadobio kao vozač motora. Dominantne povrede bile su grudnog koša, trbuha i desne ruke. Zbog rupture jetre sa konkvasacijom i retroperitonealnim hematomom učinjena je tamponada jetre. Povreda grudnog koša uzrokovana bilateralnom serijskom frakturom rebara i torakalnim kapkom zbrinuta je obostranom grudnom drenažom. Nakon adekvatnog multidisciplinarnog hirurškog lečenja bolesnik je otpušten na kućno lečenje. Zaključak. Značaj prikaza ovog slučaja je u tome što pokazuje da se i teška politrauma sa inicijalno visokim trauma skorom i lošom prognozom može brzo i adekvatno lečiti i za rezultat imati očuvanje života povređenog.
Keywords: multiple trauma||; ||povrede; multiple; thoracic injuries||; ||toraks; povrede; liver||; ||jetra; humeral fractures||; ||humerus; prelomi; diagnostic techniques and procedures||; ||dijagnostičke tehnike i procedure; suction||; ||aspiracija; mehanička; respiration; artificial||; ||disanje; mehaničko