Uticaj silikon hidrogel kontaktnih sočiva na merenje intraokularnog pritiska metodom nekontaktne tonometrije - Pešić, Snežana; Jovanović, Svetlana; Mitrašević, Miloš; Vuletić, Biljana; Jovanović, Milena; Jovanović, Zorica (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Mada se u oftalmološkoj praksi može primetiti metod merenja intraokularnog pritiska preko terapijskih mekih kontaktnih sočiva od silicon hidrogel materijala, dobijeni rezultati još uvek su kontroverzni. Cilj rada bio je ispitivanje uticaja mеkih kontaktnih sočiva od silikon hidrogel materijala sfernog dizajna i njihove refraktivne jačine na izmerene vrednosti intraokularnog pritiska metodom nekontaktne tonometrije. Меtode. Intraokularni pritisak je meren bez i sa silikon hidrogel kontaktnim sočivima sfernog dizajna na 143 оka kod 80 osoba koje nisu imale očne ili sistemske bolesti. Rezultati. Analiza srednjih vrednosti intraokularnog pritiska Vilkoksonovim testom rangova pokazala je statistički značajno više vrednosti preko silikon hidrogel mekih kontaktnih sočiva sfernog dizajna nego bez kontaktnih sočiva (15,81 ± 3,46 mmHg vs 14,54 ± 3,19 mmHg; Z = -5,224, p = 0,001). Analiza refraktivne jačine kontaktnih sočiva od -9,00D dо +6,00D pokazala je značajnu razliku intraokularnog pritiska u rangu od 0,00D dо -6,00D. Zaključak. Nekontaktna tonometrija nije statitički pouzadna metoda merenja intraokularnog pritiska preko silikon hidrogel kontaktnih sočiva sfernog dizajna, kojima pripada i terapijsko kontaktno sočivo.
Keywords: intraocular pressure||; ||intraokularni pritisak; tonometry; ocular||; ||tonometrija; očna; diagnostic errors||; ||dijagnostičke greške; contact lenses; hydrophylic||; ||kontaktna sočiva; hidrofilna