Neutiskujuća tehnika ubacivanja dvolisne mrežice u reparaciji indirektne preponske kile - Ilić, Miroslav; Putnik, Srdjan; Kuhajda, Ivan; Ivanov, Dejan (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod /Cilj. Uprkos ogromnom smanjenju stope recidiva ingvinalne hernije primenom tehnike mrežice i „plug in“ tehnike, nastaju novi problemi, kao što je hroničan bol i druge komplikacije. Cilj rada bio je da se predstavi originalna modifikacija postavljanja dvolisne mrežice (Prolene Hernia System®, PHS, Ethicon) neutiskujućom tehnikom i 11-godišnje iskustvo sa tom otvorenom tehnikom u reparaciji indirektnih preponskih kila kod muškaraca. Metode. Retrospektivnom studijom obuhvaćeno je 96 bolesnika muškog pola sa 103 jednostrane odnosno obostrane preponske kile, operisane kao primarne ili recidivne, u 11-godišnjem intervalu (2004–2015). U svim operacijama korišćena je proširena Prolene Hernia System® (PHS) dvolisna mrežica koja je postavljana medijalno od donjih epigastričnih sudova kroz inciziju u Haselbahovom trouglu, kako bi se izbeglo ubacivanje konektora u unutrašnji ingvinalni otvor. Svi podaci dobijeni su iz medicinske dokumentacije, operativnih protokola i telefonskog upitnika. Rezultati. Detaljno je prikazana neutiskajuća tehnika umetanja dvolisne mrežice (PHS) u hirurgiji indirektnih hernija. Prosečna starost bolesnika bila je 59 godina. Kod tri (2,91%) bolesnika registrovane su komplikacije povezane sa tehnikom, dva bolesnika imala su postoperativni serom, a jedan ekhimozu skrotuma. Na upitnik je odgovorilo 86 (89,6%) bolesnika. Tokom 11 godina praćenja recidiv kile razvio se kod jednog bolesnika, zabeležena je jedna funikulokela, a jedan bolesnik imao je hronični bol u periodu od šest meseci. Zadovoljstvo procedurom i rezultatima operacije kile bilo je prisutno kod gotovo svih pacijenata (97,68%). Zaključak. Neutiskajuća tehnika postavljanja dvolisne prolenske mrežice u toku reparacije indirektne preponske kile sigurna je i bezbedna metoda kojom se mogu rešiti i primarne i recidivantne hernije. Niska stopa recidiva i hroničnog bola utvrđena dugotrajnim postoperativnim praćenjem opravdavaju široku primenu ove tehniku i u centrima koji nisu usko specijalizovani za hernioplastike.
Keywords: hernia; inguinal||; ||hernija; ingvinalna; surgical procedures; operative||; ||hirurgija; operativne procedure; surgical mesh||; ||hirurška mrežica; treatment outcome||; ||lečenje; ishod; pain; postoperative||; ||bol; postoperativni; surveys and questionnaires||; ||ankete i upitnici.