Sistemski eritemski lupus i perzistentni timus - Stević-Carević, Silvija S.; Glišić, Branislava; Dedović, Jelena (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Timus ima važnu ulogu u sazrevanju T limfocita i razvoju imunološke tolerancije. Nakon puberteta dolazi do njegove involucije. Ukoliko tkivo timusa ostane očuvano i u odmaklom životnom dobu govorimo o perzistentnom timusu (thymus persistens). Prema dostupnoj literaturi 5% bolesnika sa timomom ima neki od autoimunskih poremećaja. Podaci o udruženosti sistemskog eritemskog lupusa (SLE) i pezistentnog timusa su oskudni. Prikaz bolesnika. Prikazali smo bolesnicu staru 29 godina kod koje je dijagnoza SLE postavljena u 12. godini života. Lečena je kontinuiranim dozama kortikosteroida i antimalarikom hlorokinom. Nakon deset godina dolazi do prvog, a zatim još dva recidiva bolesti. Poslednji recidiv bio je 2011. godine. Učinjene laboratorijske analize ukazivale su na aktivnost bolesti. Tada je na radiografiji pluća uočena promena u desnom plućnom krilu i proširena senka medijastinuma, zbog čega je učinjen multislajsna kompjuterizovana tomografija (MSCT) grudnog koša. Biopsijom je utvrđeno da je promena u desnom plućnom krilu žarište pneumonitisa, a promena u medijastinumu perzistentni timus. Učinjena je timektomija. Lečenje SLE je zbog pneumonitisa nastavljeno kortikosteroidima, antimalarikom i pulsnim dozama ciklofosfamida. Bolesnica je primila šest mesečnih i šest tromesečnih pulsnih doza leka. Sve vreme održava se remisija bolesti. Zaključak. Poremećaj funkcije timusa treba razmatrati kao mogući uzrok nastanka SLE. Koliko timektomija utiče na tok autoimunske bolesti teško je proceniti, ali bolesnike svakako treba pažljivo pratiti.
Keywords: lupus erythematosus; systemic||; ||lupus; eritematozni; sistematski; thymus gland||; ||timus; comorbidity||; ||komorbiditet; diagnosis; differential||; ||dijagnoza; diferencijalna; drug therapy||; ||lečenje lekovima