Vrednost citologije tehnikom četkice i biopsije u dijagnozi kolorektalnog karcinoma - Tatomirović, Željka N.; Škuletić, Vesna; Tufegdžić, Ivana; Tomić, Ljiljana; Džambas, Jelena; Tarabar, Dino (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Iako je dobro poznat visok senzitivitet citologije tehnikom četkice u dijagnozi kolerektalnog karcinoma, ova vrsta dijagnostike nije u rutinskoj upotrebi, a poslednjih godina je čak i u padu. Cilj ove studije bila je procena vrednosti citologije tehnikom četkice u dijagnozi kolorektalnog karcinoma, poređenjem rezultata ove citološke tehnike i biopsije, a zatim rezultata obe ove dijagnostičke metode sa konačnom patohistološkom dijagnozom resektata creva. Metode. U ovu retrospektivnu studiju bila su uključena 173 bolesnika sa citološkim uzorcima lezije kolorektalne regije, uzetim tokom kolonoskopije. Kod 166 bolesnika urađena je i biopsija, a kod 116 i reseksija creva. Ukupno 106 bolesnika imalo je sve tri dijagnostičke procedure. Rezultati. Od 166 bolesnika koji su imali i citološke i biopsijske uzorke, dijagnoze su se slagale kod njih 129 (77,7%): kod 109 (65,7%) dijagnostikovan je adenokarcinom, što je potvrđeno na resektatu creva kod 75 bolesnika, a kod 14 (8,4%) dijagnostikovana je benigna lezija, tako da nije bilo potrebe za resekcijom creva. Kod 6 (3,6%) bolesnika, i citologija i biopsija su bile negativne, ali je resektat bio maligan. Kod 10 bolesnika s malignom citologijom kojima nije rađena i biopsija, resekcijom creva potvrđen je malignitet. Senzitivnost detekcije maligniteta citologijom iznosila je 87,9%, a biopsijom 78,3% (ali ova rezlika nije dosegla i statističku značajnost, p = 0,083). Obe metode imale su specifičnost i pozitivnu prediktivnu vrednost 100%. Negativna prediktivna vrednost za citologiju iznosila je 50%, a za biopsiju 37,8%. Tačnost citologije bila je 89,2%, a biopsije 80,8%. Kombinacija rezultata citologije i biopsije povećala je senzitivitet preoperativne dijagnostike na 94,8%, što je statistički značajno više od senzitiviteta biopsije (p
Keywords: colorectal neoplasms||; ||kolorektalne neoplazme; adenocarcinoma||; ||adenokarcinom; diagnosis||; ||dijagnoza; biopsy||; ||biopsija; cytological techniques||; ||citološke tehnike; sensitivity and specificity||; ||senzitivnost i specifičnost