Kombinovana scintigrafija kostiju sa 99mTc-MDP i 99mTc-ciprofloksacinom u razlikovanju aseptične nestabilnosti od infekcije periprotetskog tkiva zgloba kuka i kolena: preliminarna studija - Pucar, Dragan; Janković, Zoran; Baščarević, Zoran; Starčević, Srdjan; Čizmić, Milica; Radulović, Marija; Šišić, Marija; Dugonjić, Sanja; Jauković, Ljiljana; Ajdinović, Boris (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Iako broj novo ugrađenih protetskih zglobova kuka i kolena svake godine raste, procenat neuspešnih artroplastika ostaje približno isti. Kao glavno pitanje nameće se, da li je u pitanju aseptična nestabilnost proteze ili je nestabilnost posledica neprepoznate infekcije. Cilj ove preliminarne studije je pokušaj da se kombinovanom upotrebom scintigrafije kostiju 99mTc obeleženim ciprofloksacinom i scintigrafije 99mTc-metilen-difosfonatom (MDP) unapredi dijagnostička tačnost razlikovanja aseptične nestabilnosti i periprotetske infekcije kod protetskih zglobova kuka i kolena. Metode. Kriterijum za ulazak u ovu studiju bio je: bol u protetskom zglobu, ograničeni pokreti u zglobu i uvećane vrednosti nespecifičnih znakova inflamacije, C-reaktivnog proteina i sedimentacije eritrocita. Ispitivanjem je obuhvaćeno 20 bolesnika sa 14 ugrađenih proteza kuka i 6 proteza kolena. Kod svih bolesnika učinjena je radiografija protetskog zgloba, kao i trofazna scintigrafija kostiju sa 99mTc-MDP. Tri do pet dana nakon scintigrafije kostiju urađena je i scintigrafija 99mTc-ciprofloksacinom sa određivanjem indeksa vezivanja. Infekcija periprotetskog tkiva je potvrđena mikrobiološkim nalazom. Rezultati. U 14 od 20 posmatranih protetskih zglobova potvrđena je infekcija, u pet slučajeva se radilo o aseptičnoj nestabilnosti protetskog zgloba, a u jednom slučaju simptomi nisu bili vezani za sam protetski zglob već je u pitanju bila loša biomehanika zgloba uzrokovana izrazitom slabošću abduktorne muskulature. Dobijena osetljivost i specifičnost za scintigrafiju kostiju pomoću 99mTc-MDP iznosila je 100% i 17%; za scintigrafiju 99mTc-ciprofloksacinom bila je 85,7% i 100%, a za kombinovani nalaz obe metode iznosila je 92,3% i 83,3%. Studija je potvrdila visoku negativnu prediktivnu vrednost scintigrafije kostiju u dijagnostici periprotetske infekcije. Drugim rečima negativna scintigrafija kostiju praktično isključuje mogućnost postojanja infekcije. S druge strane pozitivan nalaz scintigrafije kostiju ne može sa sigurnošću da potvrdi postojanje infekcije. Zaključak. Kombinacija dve metode, 99mTc-MDP scintigrafije kostiju sa scintigrafijom 99mTc-ciprofloksacinom znatno povećava mogućnost razlikovanja aseptične nestabilnosti i periprotetske infekcije zgloba.
Keywords: knee prosthesis||; ||koleno; proteza; hip prosthesis||; ||kuk; infection||; ||infekcija; diagnosis; differential||; ||dijagnoza; diferencijalna; radionuclide imaging||; ||scintigrafija; technetium tc 99m medronate||; ||tehnecijum tc 99m medronat; technetium tc 99m ciprofloxacin||; ||tehnecijum tc 99m ciprofloksacin