Komplikacije radikalne i parcijalne nefrektomije kod karcinoma bubrežnih ćelija manjih od 7 cm - Marić, Predrag A.; Jovanović, Mirko; Milović, Novak; Stamenković, Dušica; Košević, Branko; Aleksić, Predrag; Cerović, Snežana; Spasić, Aleksandar; Simić, Dejan; Rašković, Jelena (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Karcinom renalnih ćelija (real cell carcinoma – RCC) treći je najčešći urološki karcinom. Radikalna nefrektomija (RN) smatra se zlatnim standardom u terapiji lokalizovanog RCC, ali u novije vreme sve češće se koriste minimalno invazivne tehnike. Cilj ove studije bio je da se definiše razlika u incidenci intraoperativnih i postoperativnih komplikacija kod bolesika podvrgnutih RN ili parcijalnoj nefrektomiji (PN) zbog RCC veličine do 7 cm. Metode. Retrospektivno su analizirani podaci iz medicinske dokumentacije bolesnika operisanih u šestogodišnjem vremenskom periodu. Kriterijumi za uključivanje u studiju bili su tumor bubrega veličine do 7 cm i odsustvo metastaza. Kriterijum za isključivanje iz studije bilo je prisustvo bilateralnog tumora. Praćene su intraoperativne i rane postoperativne komplikacije. Clavien-Dindo sistem klasifikacije korišćen je za klasifikaciju komplikacija. Rezultati. U periodu od šest godina urađeno je 481 (76.35%) RN i 149 (23.65%) PN. Bilateralni tumori urađeni su kod 2.06% (13/630) bolesnika, inicijalna metastatska bolest kod 15.87% (100/630) i zahvaćenost limfnih čvorova kod 7.14% (45/630) bolesnika i njihovi podaci nisu uzeti u analizu. Analizom je obuhvaćeno 120 bolesnika sa RN i 97 sa PN koji su ispunjavali kriterijume za uključenje u studiju. Komplikacije su zabeležene kod ukupno 29.5% (64/217) bolesnika. Značajno niži broj bolesnika imao je komplikacije u RN grupi [22.5 % (27/120)] u poređenju sa PN grupom [38.1% (37/97)] (p = 0,006). Komplikacije su uglavnom bile gradusa I i II. Komplikacije gradusa III i IV zabeležene su jedino u PN grupi. Zaključak. Na osnovu analize podataka naših bolesnika, PN je dobar i siguran izbor kod RCC veličine do 7 cm, T1 stadijuma. Bolesnik mora biti uključen u donošenje odluke o hirurškom modalitetu koji će biti primenjen.
Keywords: kidney neoplasms||; ||bubreg; neoplazme; urologic surgical procedures||; ||hirurgija; urološka; procedure; intraoperative complications||; ||intraoperativne komplikacije; postoperative period||; ||postoperativni period; postoperative complications||; ||postoperativne komplikacije