Eradikacija Helicobacter pylori kod bolesnika bez gastričkih simptoma koji imaju rekurentni aftozni stomatitis: pilot studija - Latković, Marina; Ranin, Lazar; Teodorović, Nevenka; Andjelković, Marko (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Helicobacter (H.) pylori je široko rasprostanjena bakterija i njen uticaj na nastanak gastričkih oboljenja vrlo dobro je dokumentovan. Međutim, uloga H. pylori u patogenezi histološki sličnih oboljenja, posebno rekurentnog aftoznog stomatitisa (RAS), nije dovoljno istražena. Dosadašnje studije, u kojima je ispitivana veza između H. pylori i RAS, kao i moguće terapijske opcije, bile su usmerene ka bolesnicima sa prethodno dijagnostikovanim gastričkim smetnjama. Cilj ovog istraživanja bio je da se utvrdi da li je H. pylori prisutan u usnoj duplji i kod bolesnika bez simptoma i istorije gastričkih oboljenja koji pate od RAS. Metode. U studiji je učestvovalo 15 bolesnika koji pate od RAS. Bolesnici nisu imali smetnje vezane za gornji deo digestivnog trakta. Po dva uzorka dentalnog plaka prikupljena su od svakog bolesnika. Jedan plak je ispitivan uz pomoć brzog ureaza testa, dok je drugi stavljen u transportni medijum i poslat na kultivaciju. Osetljivost H. pylori na antibiotike određivana je uz pomoć antibiograma za svakog bolesnika posebno i, u skladu sa rezultatima, prepisivana je odgovarajuća terapija. Rezultati. Pre lečenja prosečan broj epizoda RAS tokom godine iznosio je 8,1 ± 2,1, sa prosečno 3,9 ± 1,9 aftoznih lezija. Tokom 12-mesečnog perioda nakon eradikacione terapije, ni kod jednog bolesnika nije došlo do ponovne pojave afti. Terapija je bila uspešna kod svih bolesnika. Zaključak. Rezultati ovog istraživanja pokazuju da se RAS može uspešno lečiti eradikacijom H. pylori i da se sama pojava RAS može posmatrati kao rano upozorenje na moguću gastričku infekciju.
Keywords: stomatitis; aphthous||; ||stomatitis; aftozni; recurrence||; ||recidiv; helicobacter pylori||; ||helicobacter pylori; comorbidity||; ||komorbiditet; diagnosis||; ||dijagnoza; treatment outcome||; ||lečenje; ishod