Refrakcione greške kod prevremeno rođene dece sa prematurnom retinopatijom nakon terapije antivaskularnim endotelnim faktorom rasta (anti-VEGF) - Vujanović, Milena S.; Stanković-Babić, Gordana Lj.; Oros, Ana; Zlatanović, Gordana D.; Jovanović, Predrag; Cekić, Sonja P.; Tomašević, Branislav; Djorđević-Jocić, Jasmina M. (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Prematurna retinopatija (retinopathy of prematurity, ROP) je vazoproliferativna retinopatija koja deluje na krvne sudove retine tokom njenog razvoja. Cilj rada bio je proceniti učestalost i stepen refrakcionih anomalija kod prevremeno rođene dece sa teškom formom ROP, a koja su lečena anti-vaskularnim endotelnim faktorom rasta (anti-VEGF) (bevacizumab). Metode. Prospektivnom studijom obuhvaćeno je 21 dete (42 oka), starosti devet meseci, kod kojih je zbog teške forme ROP primenjena anti-VEGF terapija. Kontrolnu grupu činilo je 45 dece (90 očiju) kod kojih je primenjena laser fotokoagulacija. Kod svakog deteta nakon cikloplegije urađena je retinoskopija, keratorefraktometrija i A-scan ultrasonografija. Rezultati. Miopija je bila prisutna kod 47,62% očiju studijske grupe i kod 33,33% očiju kontrolne grupe, ali bez statistički značajne razlike između njih. Visoka miopija (stem ekvivalent – SE < -3.0 dioptrije – D) bila je zastupljena kod 16,67% očiju studijske grupe i kod 18,19% očiju kontrolne grupe. Klinički značajna hipermetropija bila je češća u studijskoj nego u kontrolnoj grupi (47,62% vs 34,44%). Visoka hipermetropija bila je mnogo zastupljenija u kontrolnoj grupi (15,56% vs 11,90%; p
Keywords: retinopathy of prematurity||; ||retinopatija kod prematurusa; refraction; ocular||; ||oko; refrakcija; diagnostic techniques and procedures||; ||dijagnostičke tehnike i procedure; myopia||; ||miopija; astigmatism||; ||astigmatizam; vascular endothelial growth factors||; ||faktori rasta endotela krvnih sudova