Uticaj steatoze jetre na uspeh antivirusne terapije hroničnog hepatitisa C - Preveden, Tomislav; Ružić, Maja; Pete, Maria K (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Hronični hepatitis C i steatoza jetre se često javljaju udruženo kod iste osobe, a steatoza jetre može dovesti do pogoršanja bolesti jetre i može smanjiti uspeh lečenja hroničnog hepatitisa C. Lečenjem jedne bolesti povoljno se utiče na ishod lečenja druge bolesti. Cilj ovog rada bio je da se utvrdi učestalost steatoze jetre kod bolesnika sa hroničnim hepatitisom C i da se ispita uticaj steatoze jetre i drugih prediktora na uspeh antivirusne terapije hroničnog hepatitisa C. Metode. U studiju su bila uključena 123 bolesnika sa hroničnim hepatitisom C, koji su lečeni pegilovanim interferonom alfa 2a u kombinaciji sa ribavirinom. Bolesnici su na osnovu prisustva steatoze jetre podeljeni u dve grupe, grupu I sa 43 bolesnika i steatozom jetre i grupu II sa 80 bolesnika bez steatoze jetre. Uspeh lečenja ocenili smo na osnovu postignutog stabilnog virusološkog odgovora. Rezultati. Postojanje steatoze utvrđeno je kod 34,96% bolesnika. Ukupan uspeh antivirusne terapije postignut je kod 74,79% bolesnika. Uspeh antivirusne terapije zabeležen je kod 62,79% bolesnika sa steatozom jetre i kod 81,25% bolesnika bez steatoze (p
Keywords: hepatitis c||; ||hepatitis c; fatty liver||; ||jetra; masna infiltracija; genotype||; ||genotip; age factors||; ||životno doba; faktor; interferon-alpha||; ||interferon-alfa; ribavirin||; ||ribavirin; treatment outcome||; ||lečenje; ishod