Rekonstrukcija lateralnog zida atika kod stečenog holesteatoma - Erdoglija, Milan; Milojević, Milanko; Grgurević, Uglješa; Sotirović, Jelena; Milanović, Nada; Cerović, Snežana; Jović, Milena; Baletić, Nenad (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Atik holesteatom je epitelna cistična pseudotumorska izraslina u gornjem spratu bubne duplje. Hirurgija je jedino terapijsko rešenje za atik holesteatom. Cilj rada bio je da se analiziraju hirurški i audiološki rezultati nekoliko tehnika timpanoplastike koje smo koristili u hirurškom lečenju bolesnika sa atik holesteatomom. Naša hipoteza je bila da timpanoplastika sa rekonstrukcijom lateralnog zida atika uz pomoć hrskavice/kosti daje bolje rezultate nego timpanoplastika sa rekonstrukcijom lateralnog zida atika uz pomoć samo temporalne fascije. Metode. Ova retrospektivna studija obuhvatila je 80 bolesnika sa atik holesteatomom, starosti od 16 do 65 godina, kojima je urađena timpanoplastika sa čuvanjem zadnjeg zida zvukovoda i sa rekonstrukcijom lateralnog zida atika u opštoj endotrahealnoj anesteziji u Klinici za otorinolaringologiju Vojnomedicinske akademije u Beogradu u periodu 2006–2010. godine. Bolesnici su razvrstani u dve grupe prema tipu rekonstrukcije lateralnog zida atika i to: grupu I činilo je 60 operisanih bolesnika sa rekonstrukcijom lateralnog zida atika uz pomoć hrskavice/kosti i temporalnom fascijom; grupu II činilo je 20 operisanih bolesnika sa rekonstrukcijom lateralnog zida atika uz pomoć samo temporalne fascije. Postoperativno praćenje bolesnika sprovedeno je tokom perioda od najmanje 5 godina nakon operacije. χ2-test je korišćen za upoređivanje postoperativnih rezultata u obe grupe bolesnika sa rekonstrukcijom lateralnog zida atika, t-test za vazdušnu vodljivost i vazdušno-koštanu razliku čujnosti je korišćen za upoređivanje preoperativnih i postoperativnih rezultata kod sluha svih bolesnika. Rezultati. Nije ustanovljena statistički značajna razlika u čujnosti bolesnika obe grupe prema preoperativnim i postoperativnim nalazi-ma praga sluha za vazdušnu vodljivost i vazdušno-koštanu razliku čujnosti. Utvrđena je stistički značajna razlika u ponovnoj pojavi atik retrakcionog džepa i pojavi recidivantnog holesteatoma između dve grupe bolesnika, sa boljim postoperativnim rezultatom u grupi bolesnika sa rekonstrukcijom lateralnog zida atika uz pomoć hrskavice/kosti i temporalne fascije. Zaključak. Timpanoplastikom, tehnikom sa čuvanjem zadnjeg zida zvukovoda i rekonstrukcijom lateralnog zida atika, postižu se dobri anatomski i audiološki rezultati u operacijama atik holesteatoma. Značajno poboljšanje sluha je postignuto u oba tipa rekonstrukcije lateralnog zida atika u našoj studiji. Rekonstrukcija lateralnog zida atika uz pomoć autografta hrskavice ili kosti korteksa mastoida daje bolje dugoročne funkcionalne i anatomske rezultate nego timpanoplastika koja koristi samo temporalnu fasciju za rekonstrukciju lateralnog zida atika.
Keywords: cholesteatoma; middle ear||; ||uvo; srednje; holesteatom; tympanoplasty||; ||timpanoplastika; otologic surgical procedures||; ||hirurgija; otološka; procedure; recurrence||; ||recidiv; hearing||; ||sluh; treatment outcome||; ||lečenje; ishod