Nezaštićeni koštani autotransplantati u prednjem segmentu gornje vilice: stepen resorpcije i klinički rezultati - Kosanić, Ivan; Andrić, Miroslav; Brković, Božidar; Koković, Vladimir; Jurišić, Milan (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/cilj. Primena autogenih koštanih graftova (implantata) za uvećavanje smanjenog (resorbovanog) alvelarnog grebena još uvek se smatra zlatnim standardom u implantologiji. Cilj ove studije bio je analiza stepena resorpcije autolognih koštanih blok transplantata nezaštićenih barijernim mebranama, uzetih iz retromolarnog predela mandibule i postavljenih u frontalni segment gornje vilice, procena stabilnosti implantata ugrađenih u povećanu regiju, kao i praćenje promene implantne stabilnosti tokom perioda oseointegracije. Metode. U studiju je bilo uključeno 18 pacijenata sa ukupno 20 autotransplantata. Širina rezidualnog alveolarnog grebena merena je pre i posle postavljanja transplantata, kao i neposredno pre ugradnje implantata. Svi implantati su opterećeni privremenim nadoknadama 48 sati nakon ugradnje. Stabilnost implantata procenjivana je primenom analize rezonantne frekvencije. Rezultati. Srednje vreme između uvećavanja grebena i ugradnje implantata iznosilo je 5,4 (4–6) meseci. Pre ugradnje implantata srednja vrednost širine grebena iznosila je 6,1 ± 1,27 mm, a povećanja širine grebena u odnosu na vrednosti pre uvećanja 3,04 ± 1,22 mm. Površinska resoprcija grafta iznosila je 18,85% (0,68 ± 0,69 mm). Srednja vrednost koeficijenta implantne stabilnosti (ISQ) u momentu ugradnje iznosila je 71,25 ± 5,77. Najniže vrednosti ISQ zabeležene su u trećoj nedelji nakon ugradnje, što je bilo praćeno postepenim porastom do dvanaeste nedelje zarastanja. Nakon dvanaest nedelja vrednosti ISQ bile su statitički značajno više od vrednosti u momentu ugradnje (p
Keywords: maxilla||; ||maksila; alveolar ridge augmentation||; ||alveolni greben; podizanje; transplantation; autologous||; ||transplantacija; autologna; dental implants||; ||stomatološki implanti; bone resorption||; ||kost; resorpcija; treatment outcome||; ||lečenje; ishod