Uspešna primena intravenskih emulzija masti u terapiji akutnog trovanja verapamilom - Vuković Ercegović, Gordana N; Perković Vukčević, Nataša; Djordjević, Snežana; Šegrt, Zoran; Potrebić, Olivera; Janković, Snežana R; Jović Stošić, Jasmina; Marinković, Nadica (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Poslednjih godina intravenske emulzije masti uspešno se koriste u terapiji akutnih trovanja lipofilnim supstancama, uključujući i verapamil. Prikaz bolesnika. Prikazana je 37-godišnja pacijentkinja primljena jedan sat nakon ingestije 2,8 g verapamila. Na prijemu je bila hipotenzivna, sa kompletnim srčanim blokom. Zbog izostanka efekta primenjene standardne terapije i daljeg pogoršanja stanja pacijentkinje primenjen je Intralipid® 20%, nakon čega je uspostavljen sinusni ritam. Zabeležen je porast arterijskog pritiska, uz smanjenje koncentracije verapamila, kako ukupnog, tako i slobodne frakcije leka. Zaključak. Intravenske emulzije masti mogu zauzeti važno mesto u terapiji teške akutne intoksikacije i kardiotoksičnosti uzrokovane verapamilom.
Keywords: poisoning||; ||trovanje; suicide||; ||samoubistvo; verapamil||; ||verapamil; calcium channel blockers||; ||kalcijum; blokatori; heart block||; ||srce; blok; fat emulsions; intravenous||; ||masne emulzije; intravenske; treatment outcome||; ||lečenje; ishod