Barkitov limfom kao uzrok intususcepcije – Važnost pozitronske emisione tomografije za praćenje bolesti - Radovanović, Zoran; Slavković, Andjelka; Marjanović, Zoran; Živanović, Dragoljub; Djordjević, Ivona (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Barkitov limfom (BL) je visokomaligni tip ne-Hočkinovog limfoma koji se odlikuje jako brzom ćelijskom progresijom. Iako je BL retko uzročnik intususcepcije uvek mora da se posumnja na njega ukoliko se ista pojavi van karakterističnog uzrasnog pika. Prikaz bolesnika. Prethodno zdrav 7-godišnji dečak primljen je na lečenje zbog abdominalnog bola, gubitka apetita i telesne mase, febrilnosti do 38°C, upornog povraćanja i tumefakcije u projekciji ileocekalne regije. Nuklearna magnetna rezonanca (NMR) ukazala je na postojanje invaginacije posledično na terenu tumorske mase, zbog čega je usledila hirurška intervencija (desna hemikolektmja sa termino-terminalnom anastomozom). Patohistološki pregled potvrdio je dijagnozu primarnog abdominalnog BL. Uprkos sledstvenoj onkološkoj terapiji, četiri meseca nakon operacije detektovana je nejasno lokalizovana masa u retroperitonealnom prostoru, ispod donjeg pola desnog bubrega. Pozitron emisiona tomografija (PET) učinjena je u cilju otkrivanja metaboličke aktivnosti depozita u retroperitonealnom prostoru. Visoka metabolička aktivnost BL potvrdila je njegovo postojanje i potrebu za ponovnom hirurškom intervencijom u cilju tumorske ekstirpacije. PET sken nesumnjivo doprinosi vizualizaciji tumorskih ćelija u detekciji subcentimetarskih tumorskih masa. Zaključak. Pravovremena dijagnoza, veliki senzibilitet tumorskih ćelija na hemoterapiju i veliki značaj i uloga PET u ranom otkrivanju tumorskog recidiva, značajno doprinose povećanju preživljavanja bolesnika sa BL.
Keywords: burkitt lymphoma||; ||limfom; burkitt; diagnosis; differential||; ||dijagnoza; diferencijalna; intussusceptions||; ||intususcepcija; child||; ||deca; positron-emission tomography||; ||tomografija kompjuterizovana; emisiona; digestive system surgical procedures||; ||hirurgija digestivnog sistema; procedure; antineoplastic combined chemotherapy protocols||; ||lečenje kombinovanjem antineoplastika; protokoli