Različiti nivoi citokina IL-1β i IL-6 u gingivalnoj tečnosti tokom početne faze ortodontskog pomeranja zuba kod dece i mladih - Vujačić, Amila Dz.; Konić, Aleksandra; Pavlović, Jasna; Todorović, Vera; Vukičević, Vladanka; Jevremović, Danimir; Milošević-Jovčić, Nadežda (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Postoji malo podataka o razlikama u nivou citokina u gingivalnoj tečnosti (GT) kod dece i odraslih u toku ortodontskog pomeranja zuba (OPZ). Cilj ove studije bio je da se ispitaju koncentracije citokina IL-1b i IL-6 u GT kod dece i odraslih u toku rane faze OPZ. Metode. Ispitavanje je obuhvatilo dve grupe ispitanika – 10 dece i 10 odraslih osoba, kod kojih je postavljen ortodontski separator između drugog premolara i prvog molara na jednoj strani, a suprotna strana je služila kao kontrolna. Uzorci GT uzimani su i sa lečenih i sa kontrolnih zuba i to pre, 24 h, 72 h i 168 h nakon postavljanja separatora. Nivo citokina određivan je enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) metodom. Rezultati. Praćenje koncentracije IL-1b i IL-6 u GT u toku rane faze OPZ pokazalo je dva pika vrednosti za oba citokina u obe grupe ispitanika – 24 h i 168 h od postavljanja separatora. Međutim, porast vrednosti IL-1b bio je statistički značajno veći kod dece nakon 168 h u GT lečenih zuba u odnosu na kontrolne, kao i u GT lečenih zuba dece u odnosu na lečene zube odraslih ispitanika. Što se tiče koncentracije IL-6 u GT, ona je kod dece bila statistički značajno viša u GT lečenih zuba o odnosu na kontrolne vrednosti kako nakon 24 h posmatranja (povećanje od oko 70 puta), tako i nakon 168 h posmatranja (povećanje od oko 55 puta). Kod odraslih se zapažao isti trend u povećanju koncentracije ovog citokina u GT lečenih zuba u odnosu na kontrolne u posmatranim periodima, ali je to povećanje, iako statistički značajno, bilo manje (oko 5 puta posle 24 h i 10 puta posle 168 h posmatranja) u odnosu na isto kod dece. Uz to, stepen pomeranja zuba izražen u mm kod dece bio je statistički viši od istog kod odraslih ispitanika nakon 168 h od primenjenog ortodontskog lečenja. Zaključak. IL-1b i IL-6 se povećano luče u GT u toku rane faze OPZ kako kod dece, tako i kod odraslih ispitanika. Međutim, sekretorni odgovor, naročito u pogledu sekrecije IL-6, daleko je veći kod dece nego kod odraslih ispitanike, što je u skladu sa nalazom da je stepen početnog pomeranja zuba brži u ovoj populaciji ispitanika.
Keywords: tooth movement||; ||zub; pomeranje; child||; ||deca; adolescent||; ||adolescenti; adult||; ||odrasle osobe; interleukin-6||; ||interleukin-6; interleukin-1 beta||; ||interleukin-1 beta; gingival cervicular fluid||; ||gingivalna sulkusna tečnost; acute-phase proteins||; ||proteini akutne faze