Ipsilateralni prelom vrata i dijafize humerusa - Zhu, Bin; Micić, Ivan; Kim, Kyung-Chun Kim; Park, Jin-Young; Kekatpure, Aashay; Stojiljković, Predrag; Jeon, In-Ho (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Prelomi proksimalnog humerusa ili dijafize humerusa su vrlo česti prelomi, međutim, ipsilateralni prelom proksimalnog humerusa i dijafize je vrlo redak. Ova kombinacija preloma je izazov za ortopedske hirurge zbog složenih opcija lečenja. Cilj ove studije bio je da se prikaže serija ipsilateralnih preloma proksimalnog humerusa i dijafize, razmotre komplikacije i ishod dve različite metode hirurškog lečenja. Metode. Šest bolesnika (četiri žene i dva muškarca) prosečne starosti 42,8 godina (raspon 36–49 godina); analizirani su retrospektivno. Dva bolesnika lečena su duplim pločama, a četiri anterogradnim plasiranjem intramedularnog klina. Prema Nerovoj klasifikaciji, svi prelomi proksimalnog okrajka humerusa bili su dvodelni. Svi pelomi dijafize bili su locirani u srednjoj trećini, pet preloma bila su tipa A3, a jedan tipa B3, prema AO klasifikaciji. Jedan bolesnik imao je leziju radijalnog nerva. Rezultati. Svi prelomi proksimalnog okrajka (vrata) humerusa, sem jednog, zarasli su bez komplikacija za prosečno vreme od 8,7 nedelja. Četri preloma dijafize humerusa zaraslo je u dobroj poziciji, dok kod dva preloma nije došlo do zarastanja (bez radioloških zarastanja). Prosečni University of California, Los Angeles (UCLA) skor bio je 23,1. Naprotiv, prosečan American Shoulder and Elbow Surgeon's (ASES) skor iznosio je 73,3. Bolesnici lečeni anterogradnim intramedularnim uklinjavanjem imali su prosečni ASES skor 70,5, dok je skor kod bolesnika lečenih duplom pločom iznosio 79. Zaključak. Ipsislateralni prelomi proksimalnog humerusa i dijafize vrlo su retki. Primenom anterogradne intramedularne fiksacije ili osteosinteze duplom pločom postiže se zarastanje preloma, međutim, rizik od komplikacija niži je kod ipsilateralnih preloma rešenih osteosintezom duplom pločom.
Keywords: humeral fractures||; ||humerus; prelomi; fractures; multiple||; ||prelomi; multipli; fracture fixation; intramedullary||; intramedularna fiksacija; bone plates||; ||pločice za kost; treatment outcome||; ||lečenje; ishod