Analiza interleukina 1-beta u hronično zapaljenoj i zdravoj zubnoj pulpi - Šubarić, Ljiljana; Mitić, Aleksandar; Matvijenko, Vladimir; Jovanović, Radovan; Živković, Dušan; Perić, Dejan; Vlahović, Zoran (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Proinflamatorni citokin, interleukin 1 (IL-1), interleukin 6 (IL-6) i tumor nekrozni faktor alfa (TNF α) mogu delovati poput endogenih pirogena koji regulišu sintezu sekundarnih medijatora i ostalih proinflamatornih citokina preko makrofaga i mezanhimskih ćelija. Oni stimulišu proteine akutne faze ili privlače ćelije inflamacije. Cilj ove studije bio je da se utvrdi koncentracija interleukina 1-beta (IL-1 β) u hronično zapaljenoj i zdravoj zubnoj pulpi. Metode. Ukupno 41 pulpa, podeljena u dve grupe (19 od pacijenata sa pulpitis chronica clausa i 22 od pacijenata sa pulpitis chronica aperta), dobijene su od zuba sa hroničnim oboljenjem pulpe. Kontrolnu grupu činilo je 12 zdravih pulpi. Uzorci pulpi odmah po ekstirpaciji stavljani su u sterilne ependorf epruvete i zamrzavani. Zatim je vršena homogenizacija telefonskim tučkom u ledenom fosfatnom puferu pH 7,4 čija je zapremina bila prilagođena težini tkiva. Supernatant je nakon toga smrznut na -70°C do izvođenja odgovarajućih biohemijskih analiza. Citokin IL-1β određivan je komercijalnom metodom sendvič enzim-imunoesej tehnikom (ELISA test). Primenjena je tehnika sistema visoke oseljivosti, kojim se mogu registrovati niske koncentracije citokina, u opsegu 0,125–8,0 pg/mL za IL-1β. Rezultati. Poređenjem srednjih vrednosti IL-1β (pg/mL), u pulpama uočena je statistički značajna razlika (p < 0,01) među njima. Najviše vrednosti Il-1β bile su kod ispitanika sa Pulpitis chronic clausa i iznosila je 6,21 ± 2,70 pg/mL. Zaključak. Proinflamatorni citokin IL-1β prisutan je u primetnim količinama u pulpnom tkivu kod svih vitalnih pulpi. Njegove najviše koncentracije nađene su u uzorcima zubne pulpe ispitanika sa pulpitisa chronic clausa.
Keywords: dental pulp diseases||; ||zub; bolesti pulpe; chronic disease||; ||hronična bolest; inflammation||; ||zapaljenje; interleukin-1 beta||; ||interleukin-1 beta