Tromboembolija pluća i iznenadna smrt psihijatrijskih bolesnika - Marinković, Nadica Spasoje; Rančić, Dragana (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Plućna tromboembolija najčešće nastaje pokretanjem tromba iz dubokih vena nogu, ređe iz periprostatičnih ili periuterusnih vena. Virhovljevo trojstvo neophodnih uslova za nastanak tromboze podrazumeva poremećaj protoka krvi, poremećaj hemizma krvi i oštećenje zida krvnog suda. Venska tromboza se često dovodi u vezu sa primenom antipsihotične terapije. Prikaz bolesnika. Prikazali smo dve naprasne smrti psihijatrijskih bolesnika koji su bili fiksirani tokom hospitalizacije. Prvi bolesnik bila je žena, stara 26 godina, lečena godinu dana pod dijagnozom postpartalne psihotične reakcije. Hospitalizovana je zbog pogoršanja psihičkog stanja sa dominanatnim depresivnim raspoloženjem, vizuelnim i akustičnim halucinacijama. Određena joj je terapija: diazepam, klozapin, haloperidol i lamotrigin. Naprasno, umrla je petog dana hospitalizacije. Obdukcijom je ustanovljena masivna tromboembolija grana plućne arterije. Toksikološkom analizom ustanovljeno je prisustvo terapijskih doza antipsihotika. Drugi bolesnik bio je muškarac, star 45 godina, dugogodišnji alkoholičar. Na prijemu je bila postavljena dijagnoza delirium tremens i ordinirana terapija: diazepam i haloperidol. Petog dana hospitalizacije umro je naprasno. Obdukcijom je ustanovljena tromboembolija grana plućne arterije. Toksikološkom analizom ustanovljeno je prisustvo nordiazepama u urinu (0,06 mg/L). Zaključak. U prikazanim slučajevima oba psihijatrijska bolesnika bila su mlađa od 50 godina, nisu bili gojazni, nisu imali promene na venskim krvnim sudovima, a umrli su zbog tromboembolije pluća. U ovom trenutku, kada se pitanje lekarske odgovornosti često postavlja, može se očekivati da se postavi pitanje načina lečenja u ovakvim i sličnim slučajevima iznenadne smrti kod bolesnika lečenih u psihijatrijskim klinikama.
Keywords: psychotic disorders||; ||psihotički poremećaji; antipsychotic agents||; ||antipsihotici; immobilization||; ||imobilizacija; time factors||; ||vreme; faktor; venous thrombosis||; ||tromboza; venska; pulmonary embolism||; ||pluća; embolija