Volvulus transverzalnog kolona kao hitno hirurško stanje kod neurološki izmenjenog bolesnika - Miličković, Maja; Savić, Djordje; Stanković, Nikola; Vukadin, Miroslav; Vlahović, Aleksandar; Božić, Dejana (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Volvulus transverzalnog kolona je redak uzrok opstrukcije creva. Predisponirajući faktori su mentalna retardacija, poremećaji motiliteta, hronična konstipacija i kongenitalni megakolon. Prikaz bolesnika. Prikazali smo volvulus transverzalnog kolona kod dečaka sa cerebralnom paralizom starog 16 godina. Hronična konstipacija predstavljala je faktor rizika kod neurološki izmenjenog deteta i dovela je do volvulus-a. Bolesnik  je primljen sa velikom distenzijom trbuha i akutnom respiratornom insuficijencijom. Hitno je odveden u operacionu salu radi eksplorativne laparotomije. Intraoperativno, nađen je volvulus transverzalnog kolona od 360º u pravcu kazaljki na satu. Nakon redukcije volvulus-a, jako uvećan transverzalni kolon reseciran je i otvorena je kolostoma. Postoperativno, bez obzira na dobro funkcionisanje stome i normalan intraabdominalni pritisak, razvili su se brojni i dugotrajni respiratorni problemi. Bolesnik je otpušten iz naše ustanove nakon 8 meseci. Zaključak. Iako je veoma redak u pedijatrijskoj populaciji, u diferencijalnoj dijagnozi akutne opstrukcije debelog creva mora se uzeti u obzir i mogućnost volvulus-a transverzalnog kolona.
Keywords: intestinal volvulus||; ||creva; volvulus; colon||; ||kolon; cerebral; palsy||; ||paraliza; cerebralna; comorbidity||; ||komorbiditet; digestive system surgical procedures||; ||hirurgija digestivnog sistema; procedure; colostomy||; ||kolostomija; postoperative complications||; ||postoperativne komplikacije; bronchopneumonia||; ||bronhopneumonija