Child-Turcotte-Pugh skor modifikovan u odnosu na nivo kreatinina dobar je prediktor preživljavanja bolesnika sa krvarenjem iz varikoziteta jednjaka - Radisavljević, Mirjana Miodrag; Bjelaković, Goran; Jović, Jasna; Radovanović Dinić, Biljana; Benedeto Stojanov, Danijela; Brzački, Vesna; Marković Živković, Bojana (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Krvarenje iz varikozoteta jednjaka je značajan faktor smrtnosti bolesnika sa terminalnom cirozom jetre. Ova komplikacija je i veliki zdravstveni problem za bolesnike na listi za transplantaciju jetre. U tom smislu proučavanje prediktora varicealnog krvarenja je veoma važno. Takođe, važno je pronaći najbolje prediktore preživljavanja među prognostičkim skorovima. Metode. Analizom je obuhvaćeno 126 bolesnika koji boluju od terminalne ciroze jetre. Testirani su Child-Turcotte-Pugh (CTP) skor, CTP kreatinin (CTP-crea) skor I i II, Model for End-Stage Liver Disease (MELD) skor, MELD natrijum (Na) skor, integrisani MELD skor, Meld-Sodium (MESO) indeks United Kingdom Model for End-Stage Liver Disease (UKELD) skor i ažurirani MELD skor. Rezultati. Bolesnici sa varicealnim krvarenjem najčešće su imali CTP skor ranga C (46,9%). CTP skor ranga B imalo je 37,5% bolesnika, dok je najmanji procenat bolesnika imao CTP ranga A, njih 15,6%. Bolesnici koji su imali vrednost CTP skora veću od 10,50 i krvarenje iz varikoziteta jednjaka imali su 3,2 puta veći rizik od smrtnog ishoda u odnosu na ostale bolesnike. Ispitanici koji su imali vrednost CTP-crea I skora veću od 10,50 i krvarenje iz varikoziteta jednjaka imali su 3,1 puta veći rizik oh smrtsnog ishoda u odnosu na ostale ispitanike. Ispitanici koji su imali vrednost CTP crea II skora veću od 11,50 i krvarenje iz varikozitetea jednjaka imali su 3,7 puta viši rizik od smrtnog ishoda u odnosu na ostale bolesnike. Zaključak. Preživljavanje bolesnika sa krvarenjem iz ezofagusnih varikoziteta u periodu kratkoročnog praćenja mogu se predvideti CTP skorom i CTP modifikovanim skorovima. Bolesnici sa krvarenjem iz ezofagusnih variksa koji imaju CTP skor i CTP-crea I skor veći od 10,50 i CTP-crea II skor veći od 11,50 imaju statistički značajno veći mortalitet tokom jednomesečnog praćenja u odnosu na bolesnike sa krvarenjem iz varikoziteta jednjaka i niže numeričke vrednosti skorova CTP grupe.
Keywords: liver cirrhosis||; ||prognoza; esophageal and gastric varices||; ||krvarenje; hemorrhage||; ||jednjak i želudac; variksi; prognosis||; ||jetra; ciroza