uTICAJ STEPENA KONTRAKTURE PRESTIJU NA USPESNOST HIRURSKOG LECENJA DIPITRENOVE KONTRAKTURE - Stepic, Nenad; Koncar, Jovana D; Rajovic, Milica (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Abstrakt Uvod: Dipitrenova kontraktura (DK) je progresivna bolest palmarne i digitalne fascije sa funkcionalnim oštećenjem kao kranjom posledicmo. Za sada, ne postoje jasni stavovi o optimalnom trenutku hirurškog lečenja ovog oboljenja. Cilja rada je da ispita odnos između stepena kontrakture prsta i rezultata hirurškog lečenja Dipitrenove kontrakture. Metod: Prospektivna studija obuhvatila je 60 bolesnika operisanih zbog DK. U zavisnosti od preoperativno izmerenog stepena kontrakture u predelu proksimalnog (PIP) i metakarpofalangealnog (MCP) zgloba pacijenti su podeljeni u tri grupe. Grupa I: 30°. Svim pacijentima je učinjena operacija parcijalne palmarne fasciektomije. Postoperativni rezultati su izraženi indeksom smanjenja kontrakture (INDEX). Rezultati: Kod 60 bolesnika DK je zahvatala 85 prstiju od kojih je u grupi I bilo 22 (37 %), u grupi II 37 (62 %) a u grupi III 26 (43 %) prstiju sa kontrakturom MCP zgloba, kao i 32 (37.4%), 24 (28.2%) 29 (34.1%) prstiju sa kontrakturom PIP. Postoperativna kontraktura MCP zgloba u navedene tri grupe je bila 0,0.135°,5°, dok je kod PIP iznosila 0,2.08° i 16.89°. Nakon šest meseci praćenja, konktrakture na MCP su sanirane kod svih bolesnika, dok je kod PIP zgloba u grupi III perzistirala prosečna kontraktura od 13.62°. Izmereni INDEX je bio statistički značajno manji u grupi III (75.52%) u poređenju sa grupom I i II gde je iznosio 85% i 97.62% (p=0.0001). Zaključak: hirurški tretman DK u PIP zglobu daje značajno bolje rezultate kod kontratkura od 15-30° u poređenju sa lečenjem kontrakura većeg stepena te bi u tom stadijumu treabalo primeniti hirurško lečenje. Ključne reči: Dipitrenova bolest; stepen kontrakture; fasciektomija