Prediktori prekomerne telesne mase i gojaznosti kod osoba starih 50 i više godina: nacionalno istraživanje zdravlja stanovnika Srbije - Grujić, Vera; Dragnić, Nataša; Mijatović Jovanović, Vesna; Ukropina, Snežana; Harhaji, Sanja; Radić, Ivana; Kvrgić, Svetlana (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Gojaznost je kompleksno i multifaktorijalno stanje povezano sa obolevanjem, umiranjem, lošim kvalitetom života i mnogim drugim problemima. Cilj ovog rada bio je da se utvrde prevalencija prekomere telesne mase i gojaznosti i faktori povezani sa njima (demografski i socioekonomski faktori i stil života) kod odraslog stanovništva Srbije, starog 50 i više godina. Metode. Istraživanje je sprovedeno kao studija preseka na reprezentativnom uzorku stanovništva Srbije i obuhvatilo je 6 932 osobe stare 50 i više godina. Ispitanici su bili intervjuisani i mereni su im antropometrijski pokazatelji. Povezanost između prekomerne telesne mase i gojaznosti sa demografskim, socioekonomskim i bihejvioralnim faktorima analizirana je primenom multivarijantne logističke regresije. Rezultati. Starost, nivo obrazovanja i pušenje bili su značajno povezani sa prekomernom telesnom masom i gojaznošću, nezavisno od pola. Bračni status je bio značajno povezan sa gojaznošu i kod muškaraca i kod žena, dok je povezanost sa prekomernom telesnom masom utvrđena samo kod žena. Redovnost uzimanja doručka bila je značajno povezana sa gojaznošću kod muškaraca. Nije utvrđena značajna povezanost prekomerne telesne mase i gojaznosti sa mestom stanovanja, konzumiranjem alkohola i fizičkom aktivnosti, bez obzira na pol. Zaključak. Rezultati naše studije ukazuju na potrebu intenzivnije primene mera za suzbijanje faktora rizika od prekomerne telesne mase i gojaznosti. Posebno su značajne populacione strategije i programi koji podržavaju promene u okruženju.
Keywords: obesity||; ||gojaznost; overweight||; ||telesna masa; prekomerna; prevalence||; ||prevalenca; age factors||; ||životno doba; faktori; socioeconomic factors||; ||socioekonomski faktori; risk assessment||; ||rizik; procena; serbia||; ||srbija