Insulinska rezistencija kod nelečenih bolesnika sa multiplom sklerozom - Kostić, Smiljana; Kolić, Ivana; Raičević, Ranko; Stojanović, Zvezdana; Kostić, Dejan; Dinčić, Evica (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. S obzirom na činjenicu da ima relativno malo podataka koji se odnose na sistemske insulinske poremećaje u multiploj sklerozi (MS), osnovni  cilj našeg istraživanja bio je da utvrdimo da li kod obolelih od MS sa prirodnim tokom bolesti postoji disbalans u metabolizmu glukoze i insulina. Naša hipoteza je da metabolički poremećaj koji karakteriše stanje insulinske rezistencije (IR) i snižene insulinske senzitivnosti (IS)  kod nelečenih bolesnika sa MS može imati ulogu u progresiji bolesti i stepenu funcionalne onesposobljenosti. Metode. U studiju je bio uključen 31 bolesnik sa dijagnozom relapsno remitentne (RR) MS i 14 zdravih kontrolnih ispitanika sa istog geografskog područja usaglašenih po starosti, etničkoj pripadnosti, i zastupljenosti pušača. Tolerancija na glukozu, IS i IR procenjivani su na osnovu oralnog testa opretećenja glukozom (OGTT) i bazalnih vrednosti insulina i glukoze u serumu. Za kliničku procenu funkcionalne onesposobljenosti i progresije bolesti korišćeni su  Expanded Disability Status Scale (EDSS) i Multiple Sclerosis Severity Score (MSSS) skorovi. Rezultati. Bolesnici sa MS jednako su dobro tolerisali glukozu kao i kontrolna grupa zdravih. U grupi MS bolesnika bazalne koncentracije insulina u plazmi bile su statistički značajno veće (p
Keywords: multiple sclerosis||; ||multipla skleroza; insulin resistance||; ||insulin; rezistencija; glucose tolerance test||; ||glukoza; test tolerancije; surveys and questionnaires||; ||ankete i upitnici