Zadovoljstvo pacijenata izgledom prednjih gornjih zuba - Lajnert, Vlatka; Kovačević Pavičić, Daniela; Pezo, Hrvoje; Stevanović, Aleksandra; Jović, Tatjana; Šnjarić, Damir; Muhić, Edin (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Izgled zuba igra važnu ulogu u praktički svim kontaktima jedne osobe. Glavni faktori koji definišu izgled zuba su boja, oblik i pozicija zuba, kvalitet restauracije i položaj zuba u zubnom luku, posebno u prednjem delu. Cilj ovog rada bio je da se utvrdi uticaj životnog doba, pola, frakture zuba i plak indeksa na zadovoljstvo pacijenta izgledom zuba. Metode. U istraživanju je učestvovalo 700 ispitanika u životnom dobu 18–86 godina (medijana 45 godina). Istraživanje je bilo bazirano na  kliničkom pregledu i ispunjavanju upitnika koji je uključivao pitanja bazirana na samoproceni zadovoljstva izgledom gornjih prednjih zuba. Rezultati. Regresijska analiza je pokazala da dentalni plak, frakture zuba, kompozitni ispuni i krunice imaju statistički značajan uticaj i da su negativni prediktori zadovoljstva izgledom zuba. Ispitanici s plakom na gornjim prednjim zubima (p
Keywords: esthetics; dental||; ||estetika; stomatološka; patient satisfaction||; ||bolesnik; zadovoljstvo; surveys and questionnaires||; ||ankete i upitnici; age factors||; ||životno doba; faktor; dental plaque||; ||zub; plak; dental restoration; permanent||; trajni ispuni