Vrednost transbronhijalne aspiracione citologije u dijagnozi sarkoidoze stadijuma I i II - Tatomirović, Željka; Škuletić, Vesna; Peković, Dragana; Karličić, Vukoica; Djurović, Branka; Ristić, Saša; Tomić, Ljiljana; Džambas, Jelena; Cerović, Snežana (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Sarkoidoza je multisustemsko oboljenje nepoznate etiologije koje najčešće zahvata pluća i intratorakalne limfne čvorove. Cilj ovog rada bio je da se proceni doprinos konvencionalne transbronhijalne aspiracione (TBNA) citologije u dijagnozi sarkoidoze prikazane kao medijastinalna/hilarna adenopatija. Metode. U ovoj retrospektivnoj studiji, na 58 bolesnika sa sumnjom na stadijum I i II sarkoidoze urađena je prvo fleksibilna bronhoskopija, a potom, u toku rigidne bronhoskopije, TBNA medijastinalnih ili hilarnih limfnih čvorova iglom od 19 gejdža (G). Materijal iz igle je istisnut na predmetno staklo i pripremljen za citološku i patohistolosku dijagnostiku. Rezultati. Od 58 bolesnika kojima je urađena TBNA medijastinalnih ili hilarnih limfnih čvorova, kod 53 (91,37%) dobijen je adekvatan material za citološku dijagnostiku. Od 53 adekvatna citološka uzorka, kod 38 (71,69%) nađena je nekazeozna granulomatozna inflamacija (NGI), dok je u odgovarajućim patohistološkim uzorcima NGI nađena kod 48 (90,56%), što je bio statistički značajno veći broj (p
Keywords: sarcoidosis||; ||sarkoidoza; diagnosis||; ||dijagnoza; diagnosis; differential||; diferencijalna; lymph nodes||; ||limfni čvorovi; mediastinum||; ||medijastinum; biopsy; fine-needle||; ||biopsija tankom iglom; sensitivity and specificity||; ||senzitivnost i specifičnost