Koncentracije B-tipa natriuretskog peptida i N-terminalnog prohormon B-tipa natriuretskog peptida u krvi kao pokazatelji dijastolne funkcije leve komore kod bolesnika sa hroničnom bubrežnom insuficijencijom - Petrović, Milica; Grdinić, Aleksandra; Bokonjić, Dubravko; Rabrenović, Violeta; Antić, Svetlana; Terzić, Brankica; Stamenković, Dušica; Stajić, Zoran; Petrović, Dejan; Ignjatović, Ljiljana; Pejović, Janko; Jovanović, Dragan (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Bolesnici sa hroničnom bubrežnom insuficijencijom (HBI) imaju povećan kardiovaskularni morbiditet i mortalitet. Nije poznato koji biomarkeri najbolje opisuju stepen dijastolne disfunkcije kod bolesnika sa HBI. Cilj ove studije bio je da se utvrdi povezanost koncentracije B-tipa natriuretskog peptida (BNP), N-terminalnog prohormon moždanog natriuretskog peptida (NTproBNP) i dijastolne disfunkcije leve komore (DD-LV) sa stepenom HBI. Metode. U studiju je bilo uključeno 100 odraslih bolesnika sa hroničnom bubrežnom bolesti koji nisu imali srčane i cerebralne incidente i nisu započeli aktivno lečenje HBI. Prema stepenu HBI bolesnike smo podelili u dve grupe: G1 (umereni stepen), glomerularna filtracija (GFR) ≥ 30 mL/min/1,73 m2, i G2 (teži stepen), GFR < 30 mL/min/1,73 m2. U krvi su određene koncentracije BNP i NTproBNP, a dopler ehokardiografskim merenjem procenjena je dijastolna disfunkcija leve komore (DD-LV). Prema stepenu DD-LV bolesnici su podeljeni u dve grupe: DD-LV1 (blaga dijastolna disfunkcija) i DD-LV2 (teška dijastolna disfunkcija). Prema stepenu HBI i DD-LV bolesnici su podeljeni u četiri grupe: I (G1, DD-LV1), II (G1, DD-LV2), III (G2, DD-LV1) i IV (G2, DD-LV2). Rezultati. Utvrđena je visokoznačajna statistička korelacija BNP i NTproBNP sa GFR (p
Keywords: kidney failure; chronic||; ||bubreg; hronična insuficijencija; glomerular filtration rate||; ||glomerulska filtracija; ventricular function; left||; ||srce; funkcija leve komore; natriuretic peptides||; ||natriuretski peptidi; biological markers||; ||biološki pokazatelji; sensitivity and specificity||; ||senzitivnost i specifičnost