Suočavanje s dengom: naše prvo iskustvo - Cvjetković, Dejan Miroslav; Stefan Mikić, Sandra; Hrnjaković Cvjetković, Ivana B. (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Denga je oboljenje izazvano virusom denge, endemsko u tropskom i suptropskom pojasu. Autohtoni slučajevi retki su u Evropi. Oboljenje je najčešće uvezeno iz endemskih regija sveta. Prikazan je prvi slučaj denge koji je mikrobiološki potvrđen u Srbiji. Prikaz bolesnika. Po povratku s Kube, 34-godišnji muškarac se razboleo naglo, s febrilnošću, mialgijama, kožnim osipom, hepatosplenomegalijom, citopenijom, patološkim nalazima aminotransferaza i kreatin kinaze. Dijagnoza denge potvrđena je metodama virusološke dijagnostike. Značajna leukopenija i trombocitopenija bile su glavne karakteristike krvne slike. Laboratorijski znaci lezije jetre registrovani su tokom cele hospitalizacije. Aktivnost kreatin-kinaze u serumu bila je povišena na prijemu u bolnicu. Uz simptomatsko lečenje, bolest je imala povoljnu evoluciju, bez komplikacija. Bolesnik je otpušten iz bolnice afebrilan, bez tegoba, s diskretnim eritemom kože trupa i ruku. Vrednosti hematoloških parametara i kreatin kinaze na otpustu bile su uredne, a aktivnost alanin aminotransferaze umereno povišena. Zaključak. Zdravstvena služba naše zemlje trebalo bi da, u uslovima globalnih klimatskih promena i sve razvijenijeg međunarodnog transporta, bude spremna, u organizacionom, kadrovskom i materijalno-tehničkom pogledu, da odgovori na epidemijsku pojavu denge i drugih tropskih infektivnih bolesti u predstojećem periodu.
Keywords: dengue||; ||denga; diagnosis||; ||dijagnoza; signs and symptoms||; ||znaci i simptomi; leukopenia||; ||leukopenija; thrombocytopenia||; ||trombocitopenija; creatine kinase||; ||kreatin kinaza