Totalna artroplastika kolena kod bolesnika sa reumatoidnim artritisom – srednjoročni rezultati - Blagojević, Zoran; Gluščević, Boris; Djordjević, Boban (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Totalna artroplastika kolena kod bolesnika sa reumatoidnim artritisom je uspešna metoda u otklanjanju bola i poboljšanja funkcionalnog statusa, ali je povezana sa nekoliko jedinstvenih izazova. Cilj ove studije bio je procena kliničkih i radiografskih rezultata totalne artroplastike kolena, kao i zadovoljstvo bolesnika, kod ove serije ispitanika sa reumatoidnim artritisom. Metode. U periodu od januara 2001 g. do 2012 g. uradjeno je 108 totalnih artroplastika kolena kod 78 bolesnika sa reumatoidnim artritisom, korišćenjem endoproteze sa zadnjom stabilizacijom. Prosečna starost bolesnika iznosila je 58 ± 12, 4 godine, a 88% su bile osobe ženskog pola. Medijana vremena praćenja bolesnika bila je 80 meseci sa interkvartilnim opsegom od 34 meseca (min–max: 36–132 meseca). Rezultati. Prosečan Knee Society score (KSS) je bio poboljšan sa preoperativnih 18 ± 11,4 na postoperativnih 83 ± 3, 5, a Functional Knee Society score (FKSS) sa 21 ± 9, 9 na 50 ± 5, 9. Western Ontario and McMaster Universities Arthritis (WOMAC) skor bio je poboljšan sa 23 ± 6, 4 na 69 ± 4, 6 postoperativno. Kod 25 (23, 14%) kolena konstatovane su radiolucentne linije manje od 2 mm koje nisu bile progresivne. Stepen preživljavanja isključujući duboku infekciju je bio 99,1% u prosečnom vremenskom praćenju od 80 meseci. Zaključak. Totalna artroplastika je efikasna procedura lečenja oštećenog zgloba kolena kod bolesnika sa reumatoidnim artritisom.
Keywords: arthritis; rheumatoid||; ||artritis; reumatoidni; knee||; ||koleno; arthroplasty||; ||artroplastika; patient satisfaction||; ||bolesnik; zadovoljstvo; treatment outcome||; ||lečenje; ishod