Eozinofilija kao prvi znak Hodžkinove bolesti - Milošević, Rajko; Leković, Danijela; Antonijević, Nebojša; Bogdanović, Andrija (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Dobro je poznato da se eozinofilija može javiti u okviru malignih bolesti. Učestalost je procenjena na oko 15% svih obolelih od Hodžkinovog limfoma. Prognostički značaj ovog fenomena nije u potpunosti razjašnjen. Smatrali smo korisnim da prikažemo bolesnicu sa eozinofilijom koja se javila nekoliko meseci pre pojave Hodžkinovog limfoma. Prikaz bolesnice. Prikazana je bolesnica, stara 51 godinu, iz Srbije, koja je 6 meseci pre pojave Hodžkinovog limfoma imala eozonofiliju (1 530–2 040 eozinofila u μL krvi). Biopsijom i histopatološkim pregledom tumorske promene na desnoj butini postavljena je inicijalna dijagnoza eozinofilnog granuloma. Kako je eozinofiija rasla, došlo je do pojave uvećanih limfnih čvorova, promera 120 × 65 mm u parailijačnom prostoru, desno. Sva infektološka i alergološka ispitivanja nisu ukazala na uzrok eozinofilije. Posle 17 meseci učinjena je revizija histopatološkog nalaza biopsije tumora uz dodatna imunohistohemijska ispitivanja. Dijagnoza je promenjena od eozinofilnog granuloma u Hodžkinov limfom, tipa mešovite celularnosti. Posle sprovedene Ann Arbor “stejdžing” procedure zaključeno je da se radi o II B kliničkom stadijumu Hodžkinovog limfoma. Lečenje je sprovedeno hemioterapijom po protokolu adriamicin, bleomicin, vinblastin, dekarbazin (ABVD) sa 6 ciklusa. Uspostavljena je kompletna remisija bolesti već posle 4 ciklusa. Broj eozinofila se sveo na 640/μL krvi. Zaključak. U retkim slučajevima, eozinofilija bez otkrivenog uzroka, može prethoditi Hodžkinovom limfomu. Kod takvih bolesnika trebalo bi pažljivo ispitati moguće prisustvo uvećanih žlezda bilo gde u organizmu. Pravovremena i tačna histopatološka dijagnostika se pokazala kao pravi put u rešavanju  ovakvih stanja.
Keywords: eosinophilia||; ||eozinofilija; hodgkin disease||; ||hodžkinova bolest; signs and symptoms||; ||znaci i simptomi; diagnosis||; ||dijagnoza; abvd protocol||; ||abvd protokol; treatment outcome||; ||lečenje; ishod