Kvalitet života povezan sa oralnim zdravljem korisnika domova za stara lica u Srbiji - Petrović, Miloš; Stančić, Ivica; Popovac, Aleksandra; Vasović, Miroslav (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Stariji korisnici domova za stara lica izloženi su velikom riziku od nastanka periodontalnih bolesti i bolesti zuba. Poboljšanje oralnog zdravlja može poboljšati opšte zdravlje i kvalitet života korisnika domova za stara lica. Cilj našeg istraživanja bio je da se ispita oralno zdravlje i njegova povezanost sa kvalitetom života korisnika domova za stara lica u Srbiji pomoću indeksa Geriatric Oral Health Assessment (GOHAI). Metode. Srpska verzija upitnika GOHAI razvi-jena je u skladu s preporučenom backward-forward meto-dom. Ukupno 301 ispitanik učestvovao je u studiji. Upitnik je sadržao pitanja o sociodemografskim karakteristikama i sop-stvenoj percepciji oralnog i opšteg zdravlja. Klinički pregled uključivao je procenu periodontalnog i dentalnog statusa. Ispitivani su pouzdanost, interna konzistentnost i konkuren-tna i konvergentna valjanost upitnika GOHAI. Rezultati. Ispitano je 197 ženskih i 104 muška ispitanika, prosečne starosti od 78,6 (SD ± 7,8) godina sa prosečnim vremenom provedenim u domu od 4,9 (SD ± 4,7) godina. Prosečna vrednost skora GOHAI bila je 48,4 (SD ± 8,4). Nizak GOHAI bio je povezan s percepcijama lošeg oralnog i opšteg zdravlja. Koeficijent Cronbach alfa za srpsku verzi-ju GOHAI iznosio je 0,79. Ovaj instrument je pokazao visok nivo interne konzistentnosti i homogenosti između pitanja. Ispitanici koji su imali potrebu za stomatološkom interven-cijom pokazali su značajno niže GOHAI rezultate. Ukupno 48,5% ispitanika imalo je “uvek” poteškoća u toku žvakanja. S druge strane, mali broj ispitanika (0,3%) “uvek” koristi lekove  za ublažavanje zubobolje. Zaključak. Srpska verzija GOHAI pokazala je prihvatljivu pouzdanost i validnost. Konačni GOHAI rezultat je nizak, što ukazuje na loše oralno zdravlje i sa njim povezan kvalitet života korisnika domova za stara lica u Srbiji.
Keywords: periodontics||; ||periodontologija; tooth||; ||zubi; aged||; ||stare osobe; homes for the aged||; ||starački domovi; surveys and questionnaires||; ||ankete i upitnici; sensitivity and specificity||; ||osetljivost i specifičnost; serbia||; ||srbija