Testiranje spojnog smicanja dubokih okluzalnih kompozitnih restauracija postavljenih preko podloge od Dycal, Dycal LC, konvencionalnog ili smolom modifikovanog glas-jonomer cementa - Stojanovska, Vera; Ivanoff, Chris S; Muratovska, Ilijana; Popovska, Lidija; Garcia-Godoy, Franklin; Hottel, Timothy L.; Marković, Dejan LJ.; Morrow, Brian (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Trajnost zubnih nadoknada može se donekle predvideti vstom adhezivne sposobnosti materijala i može se meriti testiranjem snage adhezije restorativnih materijala i zubnih struktura. Cilj ove studije bio je da se da se testira preklapanje spoja koji povezuje zub i biomehaničku jedinicu i da se uporedi jačina veze okluzalnih kompozitnih ispuna postavljenih u duboke kavitete preko podloge od Dycal, Dycal LC, konvencionalnog ili smolom-modifikovanog glas-jonomer cementa. Metode. Ukupno 150 standardizovanih okluzalnih kaviteta bilo je podeljeno u pet grupa (n = 30): I – kaviteti premazani adhezivom (ExciTE®F) i direktno ispunjeni kompozitom (TetricEvoCeram); II i III – kaviteti  sa podlogom od Dycal ili Dycal LC pre postavljanja kompozitnog materijala; IV i V – uzorci sa bazom od Fuji IX ili Fuji II LC (n = 30). Jačina vezivne snage određena je pomoću univerzalne mašine, a način neuspeha (adhezivna, kohezivna, mešovita fraktura) određen je stereomikroskopom. Srednje vrednosti su analizirane pomoću ANOVA testa (p < 0,05), a značajnost razlika između grupa analizirana je Student-ovim t-testom. Rezultati. Jačina vezivne snage (MPa) kompozitnih ispuna u kavitetima bez podloge (23,91 ± 4,54) bila je veća u poređenju sa ispunima postavljenim preko Fuji II LC (17,45 ± 2,74), Fuji IX (8,76 ± 2,57), Dycal LC (13,07 ± 1,84) ili Dycal (6.12 ± 1.28). Zaključak. Smicanje ili pomaknuće okluzalnih kompozitnih ispuna u dubokim kavitetima bez lajnera je veće nego u kavitetima postavljenim preko Fuji II LC > Fuji IX > Dycal LC > Dycal.
Keywords: biomechanics||; ||biomehanika; dentin-bonding agents||; ||dentin; vezivna sredstva; adhesives||; ||adhezivi; dental cements||; ||zub; cement; calcium hydroxide||; ||kalcijum hidroksid; materials testing||; ||materijali; testiranje; in vitro||; ||in vitro