Hemofagocitni sindrom izazvan intenzivnom fizičkom aktivnošću i virusnom infekcijom kod mlade odrasle ženske osobe sa tri heterozigotne mutacije u Munc-18-2 - Marković, Olivera; Janić, Dragana; Pavlović, Milorad; Tukić, Ljiljana; Janković, Srdja; Filipović, Branka; Marisavjević, Dragomir (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Hemofagocitna limfohistiocitoza (HLH) je redak, moguće i životno ugrožavajći, upalni sindrom izazvan povećanom citokinskom aktivnošću nastalom na terenu izuzetno stimulisanog, ali neefikasnog imunskog odgovora. Prikaz bolesnika. Prikazali smo 19-godišnju bolesnicu koja je hospitalizovana zbog povišene temperature, bolova u mišićima i zglobovima i bolova u grlu. Nakon kompletne dijagnostičke obrade utvrđeno je da se radi o hemofagocitnoj limfohistiocitozi (7 od 8 HLH-2004 dijagnostičkih kriteriju-ma) uzrokovanoj infekcijom Ebstein-Barr-ovim virusom i intenzivnom fizičkom aktivnošću. Genetska analiza pokazala je tri heterozigotne mutacije u genu Munc-8-2, dve splice mutacije u egzonu 10 (c.795–4 C > t) i egzonu 15 (c.1247–10, C > T) i jednu missence mutaciju c. 1375 C > T; p.Arg 459 Trp, čiji patogenetski značaj nije jasan. Posle lečenja sa kortikosteroidima i ciklosporinom A ostvarena je kompletna klinička remisija. Zaključak. Ovaj prikaz bolesnice ukazuje na to da otkrivene heterozigotne mutacije (čiji patogenetski značaj nije utvđen) u genu Munc-18-2, inače povezanom sa primarnom HLH, mogu biti u osnovi i nekih sekundarnih HLH, izazivanjem delimičnog oštećenja funkcije kodiranog proteina. Ovaj slučaj takođe sugeriše da naporna fizička aktivnost (u očiglednoj sinergiji sa virusnom infekcijom) može biti pokretač HLH.
Keywords: lymphohistiocytosis; hemophagocytic||; ||limfohistiocitoza; hemofagocitna; inflammation||; ||zapaljenje; immunologic factors||; ||imunski faktori; physical exertion||; ||napor; fizički; ebstein-barr virus infections||; ||ebstein-bar virus; infekcije; mutation||; ||mutacija; diagnosis; differential||; ||dijagnoza; diferencijalna; drug therapy||; ||lečenje lekovima