Teška vazookluzivna retinopatija udružena sa sistemskim eritematoznim lupusom - Radosavljević, Aleksandra; Karadžić, Jelena; Kovačević, Igor; Ljikar, Jelena; Devečerski, Gordana (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Sistemski lupus erythematosus (SLE) predstavlja sistemsko idiopatsko autoimunsko inflamatorno oboljenje, koje može zahvatiti brojne organe. Teška forma vazookluzivne retinopatije je retka oftalmološka manifestacija ove bolesti koja može ugroziti vid, a koja se češće javlja kod bolesnika sa udruženim antifosfolipidnim sindromom. Prikaz bolesnika. U radu je prikazana 36-godišnja bolesnica sa teškom formom vazookluzivne retinopatije koja je nastala u odsustvu antifosfolipidnog sindroma. Tokom 4-godišnjeg praćenja, uprkos agresivnoj sistemskoj kortikosteroidnoj i imunosupresivnoj terapiji i panretinalnoj laserfotokoagulaciji, došlo je do progresije bolesti i nastanka retinalne neovaskularizacije, proliferativne vitreoretinopatije i neovaskularnog glaukoma i, posledično, do slabljenja vida. Pars plana vitrektomija sa laserfotokoagulacijom bila je poslednja mera u očuvanju vidne funkcije i imala je dobre rezultate. Progresija očne bolesti ukazivala je na progresiju sistemske bolesti i neuroloških manifestacija lupusa. Zaključak. Teška forma vazookluzivne retinopatije nastala je kao oftalmološka manifestacija SLE u odsustvu antifosfolipidnog sindroma, a njena progresija bila je povezana sa pogoršanjem neurolupusa i dovela je do teškog slabljenja vida uprkos tretmanu.
Keywords: lupus erythematosus; systemic||; ||lupus; eritematozni; sistemski; retinal diseases||; ||mrežnjača; bolesti; retinal neovascularization||; neovaskularizacija; comorbidity||; ||komorbiditet; vitrectomy||; ||vitrektomija