Psorijaza jeste nezavisni faktor rane ateroskleroze – prospektivna studija kardiometaboličkog rizika - Dinić, Miroslav Ž.; Zečević, Radoš D; Hajduković, Zoran; Mijušković, Mirjana; Đurić, Predrag; Jović, Zoran; Grdinić, Aleksandra; Petrović, Mirjana; Terzić, Brankica; Pejović, Janko; Kandolf Sekulović, Lidija (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Psorijaza kao multisistemska inflamatorna bolest u vezi je sa povećanim kardiometaboličkim rizikom. Cilj rada bio je da se analiziraju biomarkeri rizika, ultrasonografske odlike perifernih i renalnih arterija, kao i ehoskardiografski podaci kod 106 ispitanika (66 obolelih od psorijaze i 40 kontrolnih ispitanika 20 obolelih od ekcema i 20 zdravih dobrovoljaca). Metode. Kod svih ispitanika analizirani su sledeći parametri: indeks telesne mase (ITM), C-reaktivni protein, D-dimer, serumski amiloid A (SAA), apolipoprotein (Apo) A1, ApoB, ApoB/Apo A1 odnos, jutarnja glikemija, bazalna insulinemija, C-peptid, homeostatic model assessment-insulin resistance (HOMA-IR), HOMA-β-ćelija, serumska mokraćna kiselina (SMK), 24-h proteinurija i mikroalbuminurija; učinjeni su ultrasonografija karotidne, brahijalne, femoralne i renalnih arterija, kao i ehokardiografija. Rezultati. Pet od 66 (7,6%) bolesnika sa psorijazom ispunjavalo je kriterijume za metabolički sindrom (nije registrovan u kontrolnim grupama). Sledeće varijable bile su povećane kod obolelih od psorijaze u poređenju sa obe kontrolne grupe: ITM (p = 0,012), insulinemija (p
Keywords: psoriasis||; ||psorijaza; arterial occlusive diseases||; ||arterije; okluzione bolesti; metabolic diseases||; ||metaboličke bolesti; comorbidity||; ||komorbiditet; risk factor||; ||faktori rizika