Slaganja uputne i otpusne dijagnoze: analiza po grupama Međunarodne klasifikacije bolesti, X revizija - Mihailović, Nataša M; Trajković, Goran; Simić-Vukomanović, Ivana; Ristić, Svetlana; Kocić, Sanja (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Uputna dijagnoza ukazuje na oboljenje, povredu ili stanje zbog kojeg je bolesnik upućen na prijem u bolnicu. Otpusna dijagoza pokazuje glavni uzrok bolesti ili stanja zbog kojeg je bolesnik primljen u bolnicu. Cilj ovog rada bio je analiza slaganja uputne dijagnoze i osnovnog uzroka hospitalizacije bolesnika u Kliničkom centru Kragujevac u periodu od 1. 1. 2006 do 31. 12. 2013. godine na osnovu izveštaja o hospitalizaciji. Metode. Iz osnovnog skupa izdvojen je slučajni uzorak koji je sadržao 20 422 izveštaja (5%). Od datog broja 18 173 izveštaja o hospitalizaciji bilo je potpuno i oni su u daljem radu analizirani. Poređena je uputna dijagnoza koju propisuje lekar u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa osnovnim uzrokom hospitalizacije koji popunjava ordinirajući lekar odeljenja sa kojeg se bolesnik otpušta. Slaganje dveju dijagnoza predstavlja indikator kvaliteta rada lekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Analiza slaganja urađena je pomoću kapa statistike. Rezultati. Analiza slaganja pokazala je da se vrednosti kapa koeficijenta za pet vodećih uputnih dijagnoza kreću u rasponu od κ = 0,61 do κ = 0,94. Vrednosti kapa koeficijenta za pet najčešćih osnovnih uzroka hospitalizacije bile su u rasopnu od κ = 0,55 do κ = 0,81. Zaključak. Izveštaj o hospitalizaciji je pouzdani individualni izveštaj o stacionarnom lečenju i može se koristiti u određivanju stepena slaganja uputne dijagnoze i osnovnog uzroka hospitalizacije.
Keywords: patient admission||; ||bolesnik; prijem; patient discharge||; otpust; diagnosis||; ||dijagnoza; international classification of diseases||; ||međunarodna klasifikacija bolesti