Prikaz izlečenja bolesnika sa obilnom hematurijom kod sindroma nutcracker primenom renokavalne reimplantacije - Banzić, Igor; Fatić, Nikola M; Pejkić, Siniša; Davidović, Lazar; Sladojević, Miloš; Končar, Igor (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Nutcracker sindrom se definiše kao skup znakova i simptoma nastalih usled kompresije leve renalne vene u oštrom uglu koji formiraju aorta i gornja mezenterična arterija. Prikaz bolesnika. Bolesnica, stara 38 godina, sa obilnom, asimptomatskom i idiopatskom hematurijom primljena je na lečenje u Kliniku za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije u Beogradu. Hematurija je potvrđena cistoskopijom. Nađeno je da se radi o unilateralnoj hematuriji lokalizovanoj na levom ureteralnom orificijumu. Multidetektorskom kompjuterizovanom tomografijom (MDCT) angiografijom utvrđena je stenoza leve renalne vene, kao posledica kompresije, u uglu koji formiraju gornja mezenterična arterija i ventralna strana aorte. Uzimajući u obzir negativne nalaze o uzrocima hematurije, njen onesposabljavajući karakter i prethodno pomenuti nalaz MSCT angiografije, postavljena je sumnja na nutcracker sindrom kao i odluka o operativnom lečenju. Kako bi se leva renalana vena dislocirala iz aortomezenteričnih klešta, učinjena je njena reimplantacija udaljenije na venu kavu. Intraoperativni nalaz potvrdio je turbulentan tok u levoj renalnoj veni, torturozitet i našikanost njenih povezanih pritoka. Ovo je prvi primer nutcracker sindroma u Srbiji koji je izlečen renokavalnom reimplanatcijom. Zaključak. Rad ukazuje na adekvatnu vrednost renokavalne reimplantacije, kao otvorene hirurške tehnike, u lečenju obilne hematurije kod bolesnika sa nutcraker sindromom.
Keywords: renal nutcracker syndrome||; ||nutcracker sindrom; renalni; diagnosis||; ||dijagnoza; vascular surgical procedures||; ||hirurgija; vaskularna; procedure; renal veins||; ||vv. renales; replantation||; ||replantacija; treatment outcome||; ||lečenje; ishod; serbia||; ||srbija