Poremećaj redoks ravnoteže kod žena sa spotanim pobačajima u prvom trimestru trudnoće - Grujić, Zorica; Grujić, Ilija; Bogavac, Mirjana; Nikolić, Aleksandra; Mitić, Radoslav; Stajić, Zoran (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Trudnoća se definiše kao stanje povišenog oksidativnog stresa. Cilj rada bio je da se odredi intenzitet prooksidativnih procesa i sadržaja glutationa (GSH), kao i antioksidativnih enzima: superoksid dismotaze (SOD), katalaze (CAT), glutation peroksidaze (GSH-Px) i totalnog antioksidativnog statusa (TAS) kod žena sa spontanim pobačajem. Metode. U istraživanje je bilo uključeno 120 žena (70 sa spontanim pobačajem i 50 zdravih trudnica). Žene su bile podeljene u grupe: 35 žena sa nekompletnim i kompletnim spontanim pobačajem (grupa S), 35 žena sa missed abortusom (grupa M) i kontrolna grupa od 50 zdravih trudnica (grupa N) u prvom trimestru trudnoće. Intenzitet lipidne peroksidacije (Lpx) određivan je modifikovanom metodom sa tiobarbiturnom kiselinom. Sadržaj GSH u eritrocitima određivan je na osnovu količine neproteinskih sulfhidrilnih ostataka pomoću Ellman-ovog reagensa. Od antioksidativnih parametara u krvi vršeno je određivanje: SOD – metodom sa ksantin oksidazom, komercijalnim setovima RANSOD; CAT – Aebi-jevom metodom (aktivnost enzima merila se praćenjem razlaganja H2O2 na 240 nm); aktivnost GSH-Px određivana je pomoću vodonik-peroksida kao supstrata. TAS je određivan sa ferric reducing antioxidant potential (FRAP) metodom. Resultati. Najveća prosečna vrednost LPx zabeležena u grupi žena sa spontanim pobačajem (grupa S), 48,03 pmoL/mg Hgb, a najniža vrednost zabeležena je u kontrolnoj grupi (26,06 pmoL/ mg Hgb). Takođe, zapaženo je postojanje pozitivne korelacije između LPx i CAT (p
Keywords: oxidative stress||; ||stres; oksidativni; abortion; spontaneous||; ||abortus; spontani; lipid peroxidation||; ||lipidi; peroksidacija; superoxide dismutase||; ||peroksid dismutaza; catalase||; ||katalaza; glutathione||; ||glutation; glutathione peroxidase||; ||glutation peroksidaza; gravidity||; ||trudnoća.