Primarna hiperfibrinoliza kao prezentujući znak karcinoma prostate - Kulić, Andrijana Djordjije; Cvetković, Zorica; Libek, Vesna (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Hemoragijski sindrom uzrokovan primarnom hiperfibrinolizom kod bolesnika sa karcinomom prostate javlja se kod samo 0,40–1,65%. Laboratorijska dijagnoza hiperfibrinolize je bazirana na povećanju biomarkera kao što su: D-dimer, fibrin degradacionih produkata, plazminogena, kao i na testu euglobinske fibrinolize. Prikazali smo bolesnika sa retkom formom hemoragijskog sindroma uzrokovanog primarnom hiperfibrinolizom, koji je bio prva klinička manifestacija metastaskog karcinoma prostate. Prikaz bolesnika. Bolesnik, star 64 godine, primljen je u našu ustanovu sa velikim hematomima u desnoj pektoralnoj i aksilarnoj regiji (20 ´ 7 cm), desnom hemiabdomenu (30 ´ 30 cm) i levoj lumbalnoj regiji (25 ´ 5 cm). Bolesnik je negirao subjektivne simptome i uzimanje lekova. Inicijalni skrining testovi koagulacije pokazali su normalne vrednosti protrombinskog vremena (PT) i aktiviranog parcijalnog tromboplastinskog vremena (APTT), dok su vrednosti fibrinogena bile veoma niske (1.068 g/L), a D-dimer visoko pozitivan 1,122 mg/mL. Rezultati dobijeni rotacionom trombelastometrijom ukazali su na postojanje primarne hiperfibrinolize. Dalja klinička i laboratorijska ispitivanja dovela su do saznanja o postojanju progresivne maligne bolesti prostate. Lečenje je započeto kombinovanom primenom traneksamične kiseline (3 ´ 500 mg iv) i transfuzijom 10 jedinica krioprecipitata (400 mL). Sledećeg dana, fibrinolitička funkcija merena rotacionom tromboelastometrijom normalizovala se, dok su se vrednosti fibrinogena regulisale drugog dana (2,4 g/L). Nije došlo do razvoja novih hematoma. Zaključak. Ovaj prikaz bolesnika predstavlja primarnu hiperfibrinolizu sa krvarenjem, što je neuobičajeni paraneoplastični fenomen kod progresivne maligne bolesti prostate. Rotaciona tromboelastometrija u ovoj teškoj komplikaciji pomogla je u postizanju pravovremene dijagnostike i primene adekvatne terapije.
Keywords: prostatic neoplasms||; ||prostata; neoplazme; blood coagulation disorders||; ||krv; poremećaji koagulacije; fibrinolysis||; ||fibrinoliza; hemorrhage||; ||krvarenje; diagnosis||; ||dijagnoza; thrombelastography||; ||tromboelastografija; treatment outcome||; ||lečenje; ishod