Funkcija ruke i kvalitet života kod bolesnica sa limfedemom nakon lečenja karcinoma dojke - Bojinović-Rodić, Dragana D.; Popovič-Petrović, Svetlana; Tomić, Sanja; Markez, Stanislava; Živanić, Dobrinka (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Limfedem ruke je jedna od najčešćih komplikacija nakon lečenja karcinoma dojke koja može da ima značajan uticaj na funkciju gornjeg ekstremiteta i na kvalitet života. Cilj ove studije bio je da proceni kvalitet života kod bolesnika sa limfedemom nakon lečenja karcinoma dojke i njegovu povezanost sa funkcijom ruke i veličinom edema. Metode. Ova studija preseka obuhvatila je 54 bolesnice sa limfedemom nakon lečenja karcinoma dojke. Za merenje kvaliteta života korišten je opšti upitnik Short Form 36-Item Health Survey (SF-36). Za procenu funkcije ruke korištena je kratka verzija specifičnog upitnika Nesosobnost ruke, ramena i šake (Quick Disability of the Arm, Shoulder and Hand questionnaire- Quick DASH). Veličina limfedema je određivana merenjem obima ruke. Rezlutati. Veća vrednost kompozitnog skora SF-36 upitnika dobijena je za mentalno (47,0 ± 12,2), nego za fizičko zdravlje (42,2 ± 7,5). Najveće vrednosti pojedinačnih skorova kvaliteta života dobijene su za domene mentalnog zdravlja (67,7 ± 22,9) i socijalnog funkcionisanja (70,1 ± 23,1). Najniže vrednosti su registrovane za domene onesposobljenost zbog fizičkog zdravlja (46,9 ± 39,1) i opšteg zdravlja (49,3 ± 20,1). Funkcija gornjeg ekstremiteta je statististički značajno korelisala sa domenima onesposobljenost zbog fizičkog zdravlja, bolom i fizičkim kompozitnim skorom, kao i sa domenom onesposobljenosti zbog emocionalnog stanja (p < 0,01). Nije bilo statistički značajne povezanosti između veličine otoka i testiranih domena kvaliteta života (p > 0,05). Zaključak. Fizička onesposobljenost kod bolesnica sa limfedemom nakon lečenja karcinoma dojke više utiče na kvalitet života, nego mentalno zdravlje. Funkcija ruke ima značajan uticaj na kvalitet života, ne samo na njegovu fizičku komponentu, već i na mentalnu. Prisustvo limfedema utiče na smanjenje funkcije ruke i kvalitet života, ali u ovoj studiji nismo dobili uzajamnu vezu između kvaliteta života i veličine otoka.
Keywords: breast neoplasms||; ||dojka; neoplazme; carcinoma||; ||karcinomi; upper extremity||; ||ruka; lymphedema||; ||limfedem; quality of life||; ||kvalitet života