Prevalencija Borrelia burgdorferi sensu lato kod krpelja Ixodes ricinus i procena entomološkog indeksa rizika na lokalitetima Beograda - Krstić, Milena; Stajković, Novica; Lazić, Srđan (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Prvi slučaj lajmske borelioze (Lyme borreliosis, LB) u Srbiji zabeležen je 1987. Broj prikazanih bolesnika sa LB porastao je tokom poslednje dekade. Cilj ovog istraživanja bio je da se procene gustina krpelja Ixodes ricinus (I. ricinus), prevalencija Borrelia burgdorferi (B. burgdorferi) u njima i entomološki indeks rizika (ERI) na 19 beogradskih lokaliteta grupisanih u tri ekološke kategorije (šume, park-šume, parkovi). Vrednosti ERI upoređivane su sa brojem uboda krpelja kod ljudi.  Metode. Krpelji su prikupljani mesečno pomoću metode flаg časa, a stopа infekcije određivana je u tamnom polju mikroskopa. ERI vrednost je izrаčunаvana zа svаki lokаlitet na kome su sаkupljeni krpelji. Podаci o ubodima krpelja stаnovnikа dobijeni su iz Protokola ispitanika za ubod krpelja Institutа zа epidemiologiju Vojnomedicinske аkаdemije u Beogradu. Rezultati. Ukupan broj prikupljenih krpelja, broj nimfi i stopa infekcije nimfi bili su značajno viši u šumama (p
Keywords: ticks bites||; ||krpelj; ubodi; ixodes||; ||ixodes; borrelia burgdorferi||; ||borrelia burgdorferi; lyme disease||; ||lajmska bolest; prevalence||; ||prevalenca; population density||; ||populacija; gustina; health status indicators||; ||zdravstveno stanje; indikatori; serbia||; ||srbija