Kartagenerov sindrom - Taušan, Djordje; Ristić, Anđelka; Zvezdin, Biljana (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Kartagenerov sindrom je recesivno autozomno oboljenje koje se uglavnom ispoljava kao zahvatanje cilijarnog kompleksa. Simptomi se ispoljavaju kao posledica poremećaja u pokretljivosti cilija u respiratornom traktu, što rezultira ponavljanim infekcijama uzrokovanim zastojem sekreta u bronhijama. Prikaz bolesnika. Muškarac, star 37 godina, oženjen, otac jednog deteta, javio se na pregled sa simptomima produktivnog kašlja, zviždanja u grudima, gušenja, glavobolje i povremeno povišene telesne temperature. U devetoj godini života, 1986. godine, dokazan mu je situs inversum, sinuzitis i deformitet grudnog koša u vidu kokošijih grudi; 2008 godine dokazana mu je bronhijalna astma. U poslednje dve godine bolesnik je imao epizode otežanog disanja (sa „kratkim dahom“), zviždanjem u grudima, kašljem i iskašljavanjem, glavoboljom, groznicom i brzim pogoršanjem plućne funkcije. Lečen je kombinacijom inhalacionih bronhodilatatora (inhalacioni kortikosteroidi + dugodelujući β-2 agonisti) i povremenom primenom antibiotika, oralno prednizolona i mukolitika, tokom 7–14 dana, u epizodama pogoršanja bolesti. Zaključak. Lečenje bolesnika sa Kartagenerovim sindromom još uvek nije usaglašeno, ali treba da bude usmereno na kontrolu hroničnih plućnih infekcija i sprečavanje opadanja plućne funkcije.
Keywords: kartagener syndrome||; ||kartagenerov sindrom; respiratory tract infection||; ||respiratorni trakt; infekcije; bronhiectasis||; ||bronhiektazije; therapeutics||; ||lečenje; fertility||; ||plodnost