Pogoršanje Takayasu arteritisa sa suicidnim trovanjem i ishemijskim moždanim udarom uspešno lečenim trombolitičkom terapijom - Komatina, Nenad; Lepić, Toplica; Labović, Boban; Stevović, Tatjana; Petronijević, Milan; Radovinović Tasić, Sanja; Obradović, Dragana (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Takayasu arteritis (TA) je redak arteritis velikih krvnih sudova, koji prvenstveno zahvata aortu i njene velike grane. Njegove kliničke manifestacije mogu znatno varirati, od asimptomatskih do ozbiljnih vaskularnih događaja. Akutne neurološke komplikacije su česte na početku bolesti i tokom relapsa. Anksioznost i depresija su češće kod bolesnika sa TA nego u opštoj populaciji i češće su tokom relapsa. Prevalencija tranzitornog ishemijskog ataka i ishemijskog moždanog udara kod bolesnika sa TA je približno 10–20%. Prikaz bolesnika. Prikazana je bolesnica čija je aktivna faza TA počela depresivnom epizodom koja je dovela do pokušaja samoubistva trovanjem bromazepamom. Sledio je major ishemijski moždani udar izazvan trombozom srednje moždane arterije (verovatno usled embolije poreklom aortnog luka), koji je uspešno lečen intravenskom trombolizom. Zaključak. Intravenska tromboliza je bezbedna i efektivna kod bolesnika sa TA i moždanim udarom.
Keywords: takayasu arteritis||; ||takajasu arteritis; recurrence||; ||recidiv; poisoning||; ||trovanje; suicide; attempted||; ||samoubistvo; pokušaj; thrombosis||; ||tromboza; middle cerebral artery||; ||a. cerebri media; tissue plasminogen activator||; ||plazminogen; aktivator; tkivni; treatment outcome||; ||lečenje; ishod; depression||; ||depresija