Faktori rizika sa najvećim uticajem na maternalni morbiditet kod žena sa dva ili više ponovljenih carskih rezova - Egić, Amira; Karadžov Orlić, Nataša; Mojović, Donka; Milovanović, Zaga; Vučeljić, Jovana; Krsmanović, Suzana (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Maternalni morbiditet se definiše kao svako stanje koje se pripisuje ili je otežano trudnoćom i porođajem i ima negativan uticaj na blagostanje žene. Poslednjih godina može se uočiti rastuća tendencija stope carskih rezova širom sveta. Cilj rada bio je procena faktora koji najviše utiču na maternalni morbiditet kod žena koje su imale dva ili više carskih rezova. Metode. Retrospektivnom studijom obuhvaćene su žene sa jednoplodnom, terminskom trudnoćom posle 2 ili više carskih rezova u desetogodišnjem periodu (1. 1. 2004 − 31. 12. 2013) na Univerzitetskoj ginekološko-akuserškoj klinici “Narodni front”. Iz protokola i istorija porođaja dobijeni su podaci o intraoperativnim i ranim postoperativnim komplikacijama u odnosu na gestacijsku starost na porođaju, broj prethodnih carskih rezova i hitnost operacije. Rezultati. Ulazne kriterijume ispunila je 551 žena. Sa navršenih 37 nedelja gestacije završeno je 14,1% trudnoća, sa 38 nedelja gestacije 45,2%, a posle navršenih 39 nedelja gestacije 40,7% trudnoće. Žene mlađe od 35 godina značajno češće su porađane posle 39. nedelje nego žene  starije od 35 godina  (69,2% vs 30,8%, p
Keywords: cesarean section||; ||carski rez; morbidity||; ||morbiditet; risk factors||; ||faktori rizika; obstetric labor complications||; ||porođaj; akušerski; komplikacije; fetal development||; ||trudnoća; razvoj fetusa